Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, May 21, 2009

How to cut healthcare costs....

Baru dapat personal money today. It is very informative dan good for financial planning and action. Nak share an article with all, pasal bagaimana cara untuk menjimatkan duit disegi kesihatan (nie adalah pandangan doktor dan  input from personal money)

1. Buy generic pills.... - ubat ada banyak jenis ada yang patented dan generic. Generic name ini adalah bahannya sama, sama efektif dan sebagainya cuma namanya tidak dipaten. So, no extra charges.. Kalau jumpa doktor, cuba tanya...tapi biasanya doktor tak ingatpun mana generic dan mana patented name.
2. Elakkan kos ekstra.... - nie contohnya tidak bawa result penyiasatan sebelum ini. Biasanya apabila kita refer pesakit ke tempat lain, kadang-kadang ada penyiasatan darah/ x-ray dan lain-lain yang kita buat. Result penyiasatan ini mesti dibawa supaya the next center tak perlu mula dari kosong dan membuat ujian yang sama. So, mesti bawa semasa jumpa doktor. Rekod-rekod lama darah perlu disimpan dan difilekan supaya memudahkan doktor memilih ujian yang perlu dan yang tak perlu... baru ok sikit.
3. Opt for deductibles ...- biasanya ada insuran yang diprovide oleh majikan. Tapi, biasanya ada limit untuk jumlah yang dicover, so ambik insurans yang boleh cover the extra charges yang tak dicover oleh insurans...sila tanya agen insurans.
4. Mintak bil secara teliti .....- biasanya kesilapan jarang berlaku..tapi ia boleh berlaku juga..so mintak bil yang meletakkan semua benda..terutamanya apabila berada di private.
5. Gunakan pengecualian cukai...- medical check up boleh dibuat dan diberikan pemgecualian cukai...kalau perlu, sila tanya doktor anda  dan minta resit untuk setiap pemeriksaan kesihatan supaya boleh dibawa untuk pengecualian cukai.
6. Minta anggaran bayaran yang akan dikenakan...- ini untuk memudahkan anda bersedia dengan segala duit yang ada.
7. Pilih doktor dan masa yang sesuai...- kalau datang malam, cas lebih, kalau datang diluar waktu pejabat - cas lebih, kalau jumpa doktor pakar walaupun masalah boleh dirawat oleh doktor biasa - cas lebih. So, pilih waktu yang sesuai...my suggestion -=
a. Kalau sakit - jumpa doktor biasa dahulu, dia akan cek, if needed, specialist referral akan dibuat.
b. Jumpa masa office hour, - jangan demam dah sehari tetiba jumpa doktor pukul 12 malam, charge consultation can be double than usual.
c. If anak demam batuk dan selsema...- tapi masih aktif (lompat sana dan sini) , beli ubat batuk demam dan selsema dahulu, bila 3 hari tak hilang atau makin teruk dan anak tak aktif, baru jumpa doktor. Jangan simple fever tanpa batuk dan selsema terus nak jumpa doktor...kena cas tuh!!!!
8. Ambik duit majikan anda- ada majikan yang memberi pemeriksaan kesihatan percuma dan bukan insurans sahaja...gunakan kelebihan itu..
9. most importantly - jaga kesihatan anda, exercise 3x/week, proper diet. berhenti merokok, kawal stres anda, buat pemeriksaan berkala (terutama yang lebih 40 tahun), lawat doktor gigi anda, jangan mengambil alkohol, jaga mata anda....nie biasanya...kalau dapat dicegah awal, boleh menyelamatkan duit anda.

semoga berjaya
 

No comments: