Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Tuesday, August 18, 2009

Membentuk Visi

Hari ini, membuat ceramah motivasi kepada pelajar sekolah menengah iaitu pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM tahun nie. Tajuk yang dipilih ialah membentuk Visi. Biasalah kalau memberi ceramah kepada pelajar nie, memang bising giler dan memang ada yang duduk sebelah perempuan dan sebagainya...memang berterabur lah nampaknya.

Sebab itulah prepare sebaik yang mungkin dan lebih banyak menggunakan AV daripada bercakap. Menggunakan cerita Men of Honor sebagai kajian cerita, nampak ok sikit. Dapatlah mengawal audiens. Biasalah pelajar susah sikit nak berikan motivasi...

Hari ini kerja malam pula. Leyih betul Terutama bila kes H1N1 nie terlalu banyak. Sampaikan sakit tekakpun sanggup turun mala2 jumpa DR. Entahlah, semua org takut dengan H1N1. Tapi langkah pencegahan tetap longgar. Harap-harapnya ok ler....

No comments: