Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, August 20, 2009

Perkara luar biasa menjadi biasa.

Hari nie, saya nak ceritakan tentang satu pengalaman consult patient. Hari tu, semasa kerja malam di klinik, ada seorang budak datang...sekitar 20 an camtu. Dia datang untuk check pregnancy test. Rasanya budak U kot.

Masa dia datang tu, dia bawak kawan perempuan dia. Sebab haid dia lambat datang bulan tu dan dia ada membuat hubungan bersama dengan rakan istimewanya. Jadi, kawannya itu datang naik kapal terbang pergi ke kuching dan menggalakkan rakannya nie membuat pregnancy test. Pregnancy test dia negative...maka legalah dia.

Pada mulanya saya ingin menasihatkan dia supaya jangan melakukan zina sebab itu adalah satu dosa. Rakannya nie ..biasalah budak dari KL memang bahasanya agak kasar sikit ler..macam bebudak KL le. Dia panggil saya bang je...bukannya DR. sengih saya.

Tapi niat saya terkedu bila rakannya nie tanya camna nak "selamat " semasa melakukan hubungan..maknanya tak mengandung ler...Serba salah saya dibuatnya...marahpun ada...macam mana saya nak beri advice merancang kandungan kalau dia tak berkahwin lagi?. Adakah saya nak menggalakkan dia melakukan kesalahan yang sama? Siap tanya lagi, kalau mengandung lain kali, bila boleh buat abortion dan ada tak pusat abortion tu kat Kuching nie....menggeleng kepala saya dibuatnya.

Bila zina telah menjadi perkara biasa, maka itulah jadinya. Teringat saya satu artikel, adakah kita terlalu mengambil langkah kaunseling ataupun berlembut bila menangani masalah zina.?
Dalam Islam telah diletakkan satu hukum yang jelas, mereka yang berzina perlu dihukum rejam bagi yang berkahwin dan sebat bagi yang belum berkahwin.

Tetapi, kita sekarang nie, kalau ada berlaku kes-kes zina, mesti kita suruh kaunseling, berikan perhatian, masuk rumah pemulihan akhlak. Bukan saya ingin katakan perkara- perkara itu salah, tetapi hukum undang-undang islam masih perlu dijalankan. Selepas itu kita tambahkanlah sesi kaunseling, pemulihan akhlak dan semuanya itu. Kita terlalu kasihankan mereka sampai kita mengabaikan atau membelakangkan hukum Allah.

Hukum Islam adalah tujuannya untuk menjaga keharmonian masyarakat, jadi bila seorang dah dihukum yang lain pasti berfikir dua kali/ takkan melakukan kesalahan yang sama. Itulah fungsinya hukum islam ataupun hukum hudud. Kalau hukum ini tidak dijalankan, mereka akan berfikir, paling terukpun masuk pusat pemulihan akhlak. Apalah teruk sangat. Keluarga masih boleh menerima mereka. bukan?

Sayapun bukan pakar didalam hukum hudud nie, tapi, kekadang mungkin masalah akhlak seperti zina nie begitu merebak sebabnya kita tidak tegas menanganinya. Kalau dirogol tu, lain ceritalah..Mungkin juga, hukum syariah serba sedikit dipengaruhi oleh hukum undang-undag sivil juga.

Apa-apapun , memberi kesedaran kepada remaja-remaja kita memang juga cukup penting dan juga mengawal pergaulan mereka. Tetapi kadang-kadang kita terlalu meraikan pelajar-pelajar atau anak2 kita sampai mereka tidak mengawal pintu-pintu ke arah zina nie menyebabkan mereka mudah terjebak ke kancah maksiat ini.

Contohnya, tidak melarang anak perempuan kita keluar dengan lelaki lain, malah merestui hubungan mereka, guru-guru membiarkan lelaki dan perempuan duduk bersebelahan walaupun didalam kelas, tidak bertegas bila anak menunjukkan aurat mereka (tidak memakai tudung dan memakai baju ketat) dan sebagainya. Sedangkan Islam telah berkata " Janganlah kamu mendekati zina" dan bukannya jangan membuat zina.

Islam memahami bahawa apabila dua jiwa lelaki dan perempuan sudah dihanyut cinta, ia akan membawa kepada sentuh-sentuhan dan ini boleh membawa kepada hanyutan jiwa dan nafsu yang akan membawa kepada zina. Sedangkan apabila dua lelaki dan perempuan berseorangan, org ketiganya pasti syaitan.

Sedih bila melihat remaja-remaja zaman sekarang, sedih lagi bila melihat ibubapa yang tidak memahami perkara ini dan membiarkan mereka terus hanyut dalam suasana seperti itu. Lagi sedih bila melihat guru-guru membiarkan pintu-pintu zina terus terbuka malah tidak sedar mereka yang membukanya. Sedih lagi bila anak-anak kita terus mendapat tarbiyah atau didikan yang tidak mengikut islam walaupun mereka bersekolah di sekolah agama.

P/s- apa nak jadi pada anak-anak saya nanti. Bimbang bila memikirkannya.

No comments: