Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Tuesday, August 25, 2009

Berebut-rebut hendakkan dunia.

Hari tu pergi ke E-mart di Kuching. Seronok jugak sebab lama dah tak pergi ke supermarket. Saya nie memang lambat sikit nak pergi ke supermarket nie..malas....kalau nak beli satu, tapi balik jadi dua..he!!!! nafsu mata nie...

Tengah-tengah pilih barang-barang, ada pengumuman bahawa "Happy Hours " selama sejam dah bermula. Iaitu jualan barang-barang terpilih dijual pada harga yang memang rendah giler selama sejam. antaranya beras, minyak, susu dll. Bermacam ragam dilihat. Berebut-rebut org mengambil barang. Yang memang tak ada plan nak beli beraspun ambik jugak beras. Maklumlah, murah dalam 3-4 ringgit daripada harga biasa. Sampai penuh troli.

Selepas mengambil barang, mereka perlu berbaris pula...mak oi!!! panjangnya baris, dekat nak 10 org depan tu. Terdengar cakap seorang makcik nie " Harap-harao sempat lah bayar dalam sejam nie.... tergesa-gesa betul makcik. Ada satu pasangan nie, sebab dilimitkan hanya untuk 2 paket seorang, mereka ambik 4 paket dan masing-masing bayar 2 paket seorang. Sayapu, terus berebut juga beli satu tray telur dan minyak masak sikit (padahal tak plan nak belipun). Tersu berebut-rebut berbaris bersama org lain.

Masa itulah, terdetik dalam hati...(semasa bulan Ramadhan nie)....Aku berebut-rebut membeli dan menyahut seruan offer yang diberi oleh E-mart...tapi aku tak berebut-rebut membeli dan menyahut seruan offer yang lebih besar...iaitu "Ramadhan

Masa inilah Allah offer betul-betul kat kita. Sembahyang yang biasa kita kerjakan, dinaikkan 10 kali ganda. Puasa yang kita kerjakan dilipat gandakan dengan begitu hebat sekali. Tak ada org yang dapat offer sebegini rupa. Kalau kita lihat, mereka yang berebut offer E-mart, macam dapat energy baru. Sebelum pengumuman dibuat, suasana nampak lesu, tapi bila pengumuman dibuat, suasana menjadi begitu meriah,berebut-rebut org dibuatnya..

Jadi, kenapa?
- Semasa ramadhan kita tidak mendapat tenaga yang luar biasa seperti itu, tetapi kita menjadi semakin lemah, Terawihnya lembik, makannya banyak dan banyak tidur.
- Semasa Ramadhan kita tak mengajak saudara-mara, rakan-rakan dan anak-anak berterawih/bertadarus Al-Quran, sedangkan semasa offer E-mart, kita kalau boleh ajak semua keluarga datang dan membeli, siap hantar SMS lagi.
-Kenapa semasa Ramadhan, suasana masyarakat sama sahaja, tiada yang mengengong Al-Quran ke sana sini, tapi asyik mengendong makanan dari bazar Ramadhan
- Kenapa kita tak mengajak anak-anak, dan keluarga berterawih beramai-ramai dimasjid, tapi mengajak mereka beramai-ramai ke bazar Ramadhan, sampaikan nenek yang dah tak larat berjalanpun diheret sama.

Bila fikirkan begitu, bergenang juga air mata..."Ya Allah! ampunkan hambamu ini YA Allah"

Kenapa tidak,
- kita buat pertandingan buat anak-anak, siapa yang dapat khatam Al-Quran sempena ramadhan dapat duit raya lebih.
- Kenapa tidak kita ajak semua keluarga, anak-anak dan terutamanya nenek tua untuk berterawih bersama-sama.

" Awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya perlindungan daripada api neraka" Adakah offer yang lebih baik daripada itu.?

" Sesungguhnya Allah membeli daripada org-org mukmin diri dan harta mereka, dan bagi mereka syurga" - Ayat Quran. Inilah jual beli yang terbaik sekali.

No comments: