Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Monday, May 11, 2009

Van disewa selama sebulan

Hari semalam sign perjanjian untuk penyewaan selama sebulan daripada sebuah kompeni atau staff dia yang sedang bekerja di Kuching nie. Sewa yang dipersetujui memang diskaun giler2. Maklumlah inilah pertama kali saya menyewa selama sebulan. Biasanya selama beberapa hari sahaja. Kompeni nie tengah memasang pump di salah sebuah tempat di Kuching nie, so mungkin bekerja selama 2-3 bulan tetapi mereka hanya menyewa untuk beberapa bulan sahaja dulu. Ini untuk memudahkan mereka beurlang-alik ke tempat kerja. Sewa dalam RM1250 sahaja. Biasanya org boleh bagi dalam RM1600-2000 sebulan. Kereta biasanya dalam RM1200 sebulan. Tetapi, bila memikirkan mereka hanya guna untuk ulang-alik ke tempat kerja terutamanya, ok je lah. Van pun susah nak rosak.
Mari kita kira, sebulan RM1250. kos lebih kurang bayar loan - sekitar 550, katalah road tax dan kos maintenance (dibhg 12 bulan) RM200. So kos lebih kurang RM750 sebulan. Disini sudah untung RM1250 -750 : RM500 sebulan. oklah tu, almost double. Nanti kalau ada yang nak sewa, kena letak paling koman RM1600 atau RM400/week.
Tu pun ada yang telefon semalam nak sewa van untuk hujung bulan nie selama 4 hari. Kenalah cari van kawan pula untuk perkara macam tu. Mungkin boleh dapat komisen sikit. he! he! .Berkesan juga iklan melalui internet nie.
Saya buat iklan melalui mudah.com dan kemudian buat satu blog percuma melalui blogspot. Tapi, memanglah murah dari org lain. Takkan kita nak charge sama dengan syarikat kereta sewa kot. he!!! anyway, alhamdulillah, rezeki Allah bagi.
So, rekod pasif income saya bulan nie RM1250 (sewa van) + RM500 sewa rumah): RM1750...almost 50% belanja bulanan. Kalau dapat lagi pasif income RM2500, boleh berhenti kerja dah saya he!!!!. Ingat nak beli satu lagi van secondhand dan sewakan juga.
So, plan jangka panjang untuk van nie ialah, setelkan hutang van nie - tinggal dalam RM15k lagi dan kemudian beli van baru, sewakan juga. Ingat nak ambik kia pregio pulak, yang 11 seater. van nie nissan vanette utk 8 seater je. he!!! So, org ada banyak sikit pilihan untuk pakai van nie. tengok kat mudah .com - dalam RM40-50k juga.

No comments: