Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Monday, May 4, 2009

Kepentingan maklumat didalam meguruskan kewangan...

Hari sabtu lepas pergi bawak family jalan-jalan. Kebetulan cuti dan tak kerja weekend tu..so, bersemangatlah nak pergi bawak anak- jalan-jalan. Ingat nak bawak anak-anak pergi mandi kat kolam. Hari sebelumnya dan pergi, tapi tutup...mungkin sebab cuti Hari pekerja kot.
Memandulah hampir dekat nak sejam..anak2pun dah tidur.situ je yg ok sikit, sebab ramai org melayu dan tak ada kena pakai bikini ke....asal pakai seluar ok je kat kolam tu. Sampai-sampai, tutup pulak kolam tu..pesal pulak tutup....cek punya cek...rupanya kolam dah ditutup sejak april lepas kerana kerja-kerja membaiki kerosakan. Aduih!!!! semalam tak terbaca pulak notis dekat tepis pintu tu, semalam tengok jadual buka je....membazir je rasanya masa, tenaga, dan duit minyak..he!!!!

Begitulah pentingnya mendapat maklumat yang betul. Begitu juga dalam menguruskan kewangan kita. Perlu mendapat maklumat yang betul dan tepat. Misalnya, kalau kita nak beli rumah, perlu tanya bank, org sekitar rumah yg bakal dibeli, komitmen kewangan kita, berapa pulangan yang boleh dijangka, baca-buku-buku berkenaan pelaburan hartanah dan tak lupa juga, bincang dengan isteri juga. Sebab ini melibatkan kewanan keluarga juga.

Sebelum nak melabur didalam sesuatu, perlu tahu risiko, legal atau tak, kewangan camna dan sebagainya. Bukannya pakat hentam je...tu yang tak betul tu. Semuanya memerlukan maklumat yang betul. Iyelah, kita nak berpisah dengan duit penat lelah kita bekerja nie, bukannya senang.

Pengurusan kewangan peribadi juga penting, perlu ada ilmu dan info yang betul. Camna nak uruskan, Berapa pinjaman yang kita mampu etc. Mana nak dapat.?....semua info ini, berlambak boleh dapat. Boleh pergi ke forum bicarajutawan, letak je nama jutawan kat google, berlambak website dan blog berkaitan kewangan. Cuma kita je perlu pandai. So, melaburlah untuk ilmu dengan membeli ebook, buku, dsbnya...demi menjamin pelaburan yang terbaik.

Sempena hari ibu bulan mei ini, silalah layan videclip Aeman ini..sungguh menusuk hati..bayangkan ibu kita akan pergi selamanya esok..apa kita akan buat...?

No comments: