Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Monday, March 8, 2010

Masa EKSLUSIF mendidik anak-anak.


“Ya Nabi salam, alaika”,
“Ya Rasul salam alaika”
Begitu sedap Ayah mengalunkan salawat ke atas nabi. Aku hanya mendengar sahaja sambil memeluk erat badannya ketika membonceng motorsikalnya. Kesejukan menaiki motorsikal pada dinginnya pagi begitu mencengkam badan kecilku. Begitulah rutin harian kami, aku dan adikku akan dihantar dengan menaiki motorsikal ke sekolah rendah kami

Setiap pagi, pasti kami akan dihidangkan dengan zikir, solawat, tahmid dan kadang-kadang bacaan ayat-ayat suci Al-Quran daripada mulut Ayah ketika kami dihantar ke sekolah.

“Ayah, Ayah baca apa tu?” tanyaku satu pagi
“ Nie namanya  surah Al-Ikhlas, salah satu tiga surah akhir” katanya.
“ Bagus dibaca ketika sembahyang”. Aku hanya mengganggukkan kepala. Ketika itu umurku baru sahaja 8 tahun. Usia sedang berjinak-jinak untuk mengerjakan solat.

Selepas itu, hampit setiap pagi, aku dihidangkan dengan bacaan surah Al-Ikhlas. Dan akhirnya, selepas sebulan kemudian, aku sendiri sudah menghafal Surah Al-Ikhlas tanpa kusedari. Begitulah kuatnya pendidikan yang didapati daripada seorang Ayah. Secara tidak sedar, dia sedang mendidik anak-anaknya.

Sebagai, seorang doktor dan bapa saya menyedari perkara sedemikian. Rutin harian diri yang sibuk menyebabkan kadang-kadang pendidikan anak-anak terabai. Ditambah pula dengan rutin harian pelajar sekarang, begitu memenatkan sekali. Kelas tambahan malam, waktu persekolahan yang semakin panjang, aktiviti ko-kurikulum, persediaan peperiksaan memang sungguh memenatkan.

Cuba kita fikirkan sejenak, berapa jam sahaja dalam sehari kita bersama/bercakap dengan anak-anak. Mungkin sejam atau dua sahaja sehari. Waktu paginya sudah bangun awal,sibuk dengan persediaan ke sekolah, hantar anak ke sekolah. Petang baru berjumpa dengan anak-anak. Itupun lepas habis kerja. Mungkin masa ini, anak-anak di sekolah rendah sedang bermain dengan rakan-rakan.

Di waktu malam pula, mereka perlu pergi ke kelas pengajian Al-Quran ataupun kelas tambahan. Apabila balik pula, mereka dah letih dan terus terlena.

Bilakah masanya kita akan mendidik mereka? 

Secara sedar tak sedar, mereka sebenarnya dididik oleh masyarakat, rakan-rakan dan sekolah. Mereka tertekan kerana Ibu dan bapa tidak mampu memberikan kasih sayang yang sebenar dan mengajar mereka. Sekarang bukannya disebabkan oleh kesibukan ibubapa, tetapi disebabkan rutin harian anak-anak yang begitu ketat.

Dulu di zaman saya kecil, sekolah habis pukul 12.35 pm, tetapi sekarang ada yang sampai pukul 2.30 pm, selepas tu disambung dengan aktiviti lain seperti KAFA dsbnya. Kita tak dapat menudingkan jari ke arah sistem pendidikan, atau suasana atau apa-apa je. Tapi yang perlu ialah, kita perlu menyesuaikan diri dengan keadaan sekarang.

Untuk itu, perlunya kita mencuri waktu mereka! 

Masa yang terbaik ialah masa kita menghantar anak-anak ini ke sekolah. Masa inilah mindanya masih segar menyerap apa sahaja di waktu pagi, mereka terkurung didalam suasana (kereta) yang kita mahu dan mereka duduk diam mendengar sahaja.

Alunkanlah ayat-ayat Al-Quran didalam kaset/CD untuk menyegarkan minda mereka.
Perdengarkanlah Zikir, Tasbih dan Tahmid untuk menyucikan jiwa mereka. 
Dengarkanlah ceramah-ceramah dan sebagainya sebagai pengisi ilmu mereka.
Dengarkan lagu Nasyid untuk halwa telinga mereka.

Tapi, malangnya……

Ada ibubapa yang menyumbatkan radio muzik FM, Hot FM dan sebagainya,
Ada yang mengalunkan lagu-lagu jiwang malah Rock ke dalam telinga anak-anak mereka.
Ada yang mendendangkan celoteh “panggilan hangit” (dari Hot FM) untuk anak-anak mereka.

Jika inilah yang mereka dengar setiap hari, tak hairanlah mereka menjadi peminat muzik Rock satu ketika nanti, menjadi peminat lagu-lagu sentimental yang memainkan perasaan ketika remaja malah mungkin peminat artis luar negara seperti Lady Gaga yang menampakkan auratnya ketika menari dan menyanyi.

Bayangkan, selama 10-15 minit setiap hari kita boleh mendidik mereka, jika satu minggu sudah hampir satu jam, jika satu bulan sudah hampir 4-5 jam. Kalau setahun mungkin sudah 48-72 jam. Ini sudah menyamai jam kursus yang diperlukan di Universiti. Ini jika masa yang diperlukan untuk menghantar mereka selama 10-15 minit, bayangkan jika perjalanan ke sekolah memerlukan setengah jam, atau sejam (seperti di Kuala Lumpur bersama traffic jamnya lagi), berapa banyak masa yang boleh kita gunakan untuk menddidik mereka.

Jadi, jangan hanya menyalahkan traffic jam sahaja, tapi gunakan waktu EKSKLUSIF yang dikurniakan Allah kepada anda sekeluarga untuk mendidik mereka dan merapatkan lagi hubungan kekeluargaan. Lengkapkan kenderaan anda dengan VCD player, TV player atau apa-apa sahaja, dan carilah bahan-bahan untuk pendidikan anak-anak. Tutuplah radio, tapi pilihlah bahan-bahan yang sesuai untuk mendidik mereka. Semoga pendidikan selama beberapa minit ini, dapat membentuk peribadi mereka menjadi peribadi yang soleh dan salehah, penyejuk mata Ayah dan bonda.

“Ya Allah, terima kasih diatas masa EKSKLUSIF yang Engkau kurniakan kepadaku untuk bersama keluargaku. Akan kupergunakan waktunya dengan sebaik-baiknya. Amin.


No comments: