Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, March 25, 2010

Kasih Ibu VS Kasihnya Rasul.Pagi nie, semasa menonton MHI, diperbincangkan bagaimana seorang Ibu yang sedang nazak begitu menyayangi anaknya. Seorang Ibu muda yang diserang kanser akhinya tunduk pada ketentuan Ilahi perlu berpisah awal dengan suami dan anaknya.

Namun pada akhir nafasnya, dia berpesan pada suaminya supaya menjaga baik-baik anak mereka. Pada masa dia menghembuskan nafas terakhirnya, anak yang baru sahaja berumur 2 tahun berada disisinya bersama suaminya.Begitulah sucinya kasih dan sayang seorang Ibu,malah dihujung nyawanyapun dia masih mengingati akan keadaan anaknya yang tercinta.

Mungkin kita merasa terharu dan sedih mendengar berita ini. Seperti yang dibincangkan dalam MHI, sampai terkeluar dari mulut saya “ Kasih Ibu membawa ke syurga”. Cuba kita bayangkan, wajah ibu kita, mungkin itu juga yang difikirkan oleh ibu kita jika nyawa mereka berada dipenghujungnya.

Cuba kita kenang kasih ibu dan bapa kita. Itulah kasih mereka, sepanjang hidup mereka, hanyalah untuk kita. Membanting tulang, menyediakan semua keperluan kita, malah kalau perlu berkorban nyawapun, saya pasti mereka sanggup.

Bagi yang sudah mempunyai anak, mungkin rasanya pernah memandang anak mereka semasa mereka tidur, sambil menitipkan sumpah didalam hati, untuk melindungi dan memelihara mereka sepenuh hati dan nyawa. Mungkin hati pernah tidak keruan jika anak belum balik/lambat balik dari sekolah. Anak itu jugalah yang boleh menyebabkan ibu dan bapanya menangis dan ketawa pada satu masa.

Jadi sebagai seorang anak, tentu kita PERLU membalas balik kasih ibu dan bapa.

Ada yang berniat, membawa ibunya ke Mekah menunaikan haji, ada yang mengorbankan duit gaji bulannannya untuk ibu dan bapa, ada yang menunaikan apa sahaja permintaan ibu dan bapa kerana kasih dan pengorbanan mereka membesarkan kita.  Tentu pelik, jika ada anak yang tidak mahu membalas kasih dan pengorbanan ibu dan ayahnya.

Tapi, sedar tak sedar, kita lupa untuk membalas kasih seorang yang lebih hebat kasihnya.

Lebih hebat daripada kasih seorang ibu, lebih hebat daripada kasih seorang bapa, lebih hebat daripada kasih gabungan keduanya. Lebih hebat dari kisah cinta di Bollywood, Hollywood, Laila dan Majnun, Romeo dan Juliet. Malah, mungkin gabungan semua kasih sayang itu.

Kasihnya bukan untuk seorang, kasihnya untuk semua. Kasihnya bukan perlukan sentuhan fizikal, tetapi cukup sekadar sentuhan rohani dan Iman. Kasihnya bukan bertunjangkan dunia, tapi bertunjangkan dunia dan akhirat. Kasihnya itu adalah kasih kurniaan Ilahi.

Seluruh hidup, hartanya, pemikirannya, hubungannya semuanya adalah hasil pancaran kasih sayangnya. Dia memberi tanpa mengharapkan terima kasih, dia merintih dimalam hari sehingga bengkak kakinya memohon kebaikan untuk kita. Beberapa kali nyawanya hampir melayang, kerana kasihnya pada kita.

Dia sabar ketika dia dicerca, hanya kerana kita.
Dia sabar ketika dituduh orang gila, ahli sihir, tukang tenung kerana kita.
Dia pernah dilemparkan najis diatas kepala, tetapi tetap bersabar kerana kita.
Dia pernah dibaling batu sehingga berdarah badannya kerana kita.
Dia pernah dicekik orang, hanya kerana kita.
Dia terpaksa berlapar, hanya kerana kita.
Dia terpaksa menghabiskan segalanya hartanya kerana kita.
Dia terpaksa meninggalkan tanah airnya kerana kita.
Dia pernah hampir dibunuh, beribu kali diancam bunuh dan bersabar hanya kerana kita.

Diakhir nafasnya, ketika malaikatul maut mahu mencabut nyawanya, fikiran dan hatinya hanya mengingati kita. Air matanya mengalir mengenangkan kita yang akan ditinggalkannya. Bagimanakah nasib kita, selepas dia meninggalkan kita? 

Apa yang diucapkan diakhirnya hayatnya hanyalah nama kita “Ummati,Ummati” (umatku, umatku)

Dan bukankah kita Ummat kepada dia.
Bukankah kita Umat Nabi Muhamad ini?
Adakah lagi cinta yang lebih AGUNG daripada ini?

Rasulullah tidak pernah melihat kita, walaupun apa sahaja nama kita, namun kasihnya melimpah ruah untuk kita. Cuba kita bayangkan, bagaimana mungkin kita dapat menyayangi orang yang tidak pernah kita lihat? Adakah boleh kita menyayangi seorang Amerika yang bernama Abdullah, walaupun kita tidak pernah melihatnya.Mustahil! bukan?.

Tapi, tidak bagi Rasulullah.

Walaupun dia tidak pernah melihat kita (umatnya dizaman ini), namun kasih sayangnya hanya untuk kita. Dia memberikan sesuatu yang lebih berharga daripada segala apa yang diberikan oleh Ibubapa kita, iaitu ISLAM. Dengan menjadi umat Islam inilah, kita boleh masuk ke syurga Allah walaupun setinggi Gunung Everet dosa kita.

Dan sebagaimana kita melihat kasih ibubapa kita, tentulah kita ingin membalas jasa-jasa dan kasih sayang mereka.Tapi, pernahkah kita membalas/merasa terhutang budi kepada Rasulullah? Rasulullah tak mengharapkan duit elaun bulanan kita, Rasulullah tak mengharapkan apa sahaja daripada kita. Cukuplah kita menurut segala ajarannya dan mengikut sunnahnya.

Tapi, cuba kita lihat sekeliling kita? Cuba kita lihat umat ini? Adakah nampak kita ingin membalas kasih sayangnya? Adakah nampak sunnah dan ajaran Rasulullah dipraktikkan dalam kehidupan harian kita?

Malah mungkin kita, adalah ummah yang jauh daripada mahu membalas jasa Rasulullah. Malah mungkin tidak mengenang kasih sayang dan jasa Rasulullah. Kita tidak mengikut sunnahnya, kita tidak mengikut ajarannya dalam Al-quran, malah kita melakukan segala kemaksiatan dari subuh sehingga kita menutup mata dimalam harinya.

Kita ada gelaran ANAK DERHAKA, bagi anak yang tidak mengikut kata-kata ibubapanya.
Mungkin kita boleh digelar UMAT DERHAKA, kerana tidak mengikut kata Rasul kita.

Tepuk dada, tanyalah Iman. - 

P/s - Ya Rasulullah, aku merinduimu, aku mengasihimu. Ingin sahaja aku memohon kepada Allah agar aku berada dizamanmu, Berjuang disampingmu di Perang Badar, Melindungimu ketika kamu dilontar batu di Thoif, berlapar bersamamu ketika muslimin diboikot. 
- Ketikaku melihat umat hari ini, mengalir air mataku kesedihan, kami semakin jauh daripada ajaranmu, kami bukan sahaja tak mampu melindungi saudara kami diseluruh dunia, malah tak mampu mempertahankan bumi suci Palestin.....Ya Rasulullah, Aku benar-benar merinduimu.......

Kawan-kwan..hayatilah video dibawah...lihatlah dengan mata hati, bukan mata dunia, rengungilah amalanmu selama ini dan renungilah Umat ini....


No comments: