Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, November 12, 2009

Remaja dan Keinginan Mereka

-Objektif hidup saya adalah untuk menggembirkan kedua ibubapa saya dan menjadi anak yg saleh"
-Objektif hidup saya adalah untuk menjadi polis yg garang dan menembak penjahat"
-Saya ingin menjadi muslimah yg baik dan semoga Mr X dapat mengahwini saya dan membimbing saya menjadi muslimah yg baik"
- Saya mahukan perhatian dan supaya semua org menghargai saya.
- Saya ingin berjaya dunia dan akhirat dan menggembirakan kedua ibubapa saya.
- Saya mahu berjaya didalam SPM dan menjadi anak yang berguna dan menjadi kebanggan ibubapa.

Pernah satu ketika saya diminta untuk memberikan ceramah motivasi kepada pelajar-pelajar yg bakal menduduki peperiksaan SPM. Mulanya segan juga, maklumlah saya nie bukannya pandai memberi motivasi terutamanya kepada pelajar-pelajar. Feedback dari guru mengatakan mereka nie pelajar dari sekolah yg mencorot juga prestasinya. Kebanyakan pelajarnya nakal dan semangat untuk belajar tu, agak kurang.

Apabila saya sampai, Masya Allah, dengan bisingnya, bercakapnya. entah ler...cikgunya pun menggelengkan kepala sahaja. Lepas cikgunya menjerit sikit, barulah diam. Susunan merekapun pelik sikit. Sebelah kiri lelaki sebelah kanan perempuan, tetapi tiba-tiba ada beberapa org pelajar perempuan berseorangan dikelilingi lelaki di sebelah lelaki. Dan ada satu kumpulan lelaki yg duduk nun jauh dibelakang sebelah perempuan. Saya kata dalam hati" mungkin susah dah nak kawal nie"

Jadi, saya memulakan sesi motivasi dengan meminta mereka menulis apa yg mereka mahu didalam hidup mereka didalam sekeping kertas seberapa banyak ayat dalam masa 5 minit. Ada yg termenung, ada yg garu-garu kepala, ada yg tulis terus, ada yg tekun betul menulis macam karangan pula. Ada juga yg siap tanya kawan lagi sebab nak tiru...:). Tersenyum saya.

Apabila balik dari ceramah, saya meneliti setiap helai kertas yg bermacam bentuk dan saiz (kertas yg dah dikoyak sebenar tapak tanganpun ada). Catitan seperti diataslah sebahagian daripada tujuan hidup mereka. Saya ingin berkongsi kesimpulan daripada apa yg saya fahami daripada tulisan mereka. Ini penting, kerana inilah jiwa dan apa yg diinginkan oleh remaja kita pada masa ini.

Dahagakan perhatian atau kasih sayang.

Kebanyakan apa yg hati mereka inginkan adalah perhatian terutamanya ibubapa. Mungkin mereka merasakan ibubapa tidak memahami mereka dan tidak memberikan perhatian yg secukupnya. Perkataan PERHATIAN adalah antara perkataan yg banyak saya lihat didalam catatan-catatan mereka.

Mungkin ibubapa tidak memberikan perhatian yg secukupnya kepada mereka, menyebabkan apa yg mereka mahukan adalah perhatian ibubapa. Mungkin juga guru-guru hanya pandai memarahi tapi tidak mengasihi menyebabkan mereka merasa tersisih dan tidak mempunyai sesiapa didunia ini.

Pernyataan seperti "menjadi anak berguna" dan " ingin menggembirakan ibubapa" merupakan satu kenyataan atau pernyataan tersembunyi bahawa mereka dahagakan perhatian dan kasih sayang ibubapa. Apa yg mereka mahu didunia ini adalah apa yg ibubapa mahu, bukannya apa yg mereka mahu.

Ini akan menyebabkan mereka belajar didalam keadaan tertekan, kerana mereka belajar kerana org lain seperti ibubapa, guru-guru dan masyarakat, Keinginan mereka bukannya milik mereka, tapi milik ibubapa mereka.

Kesan Dahaga kasih sayang

Sepertimana org yg dahaga, pasti mereka mahukan minuman untuk menghilangkan dahaga mereka. Remaja yg dahagakan kasih sayang, akan mencarinya diluar daripada rumah. Maka, keluarlah peranan kawan, kenalan dsbnya. Masalahnya, kenalan/rakan-rakan adalah sama seperti mereka dan belum matang untuk menjadi pembimbing.

Sebab itulah , kadang-kadang kita lihat, pelajar sekolah mempunyai teman lelaki yg jauh lebih tua dan bekerja Mereka mampu memberikan duit dan mempermainkan perasaan mereka. Natijahnya, mereka mudah terjebak ke dalam kancah zina. Mungkin kita sudah biasa, melihat pelajar sekolah masih memakai baju sekolah membonceng motorsikal bersama teman yg dewasa.

Inilah sebenarnya apa yg remaja mahu. Tapi kita masih gagal mengesan dan menanganinya. Apa yg kita berikan hanya teguran, marah dan sebagainya. Tapi, sebelum kita memarahi mereka, cuba kita selami apa yg menyebabkan ia berlaku, mungkin ada masalah di rumah dsbnya.

Keinginan seorang muslim

Tetapi, sebenarnya yg paling mengecewakan, ialah tiada seorangpun keinginannya sepertimana yg digariskan Allah didalam Al-Quran iaitu mendapat keredhaan Allah SWT. Semuanya menginginkan utk diri mereka ataupun keinginan ibubapa...namun tak ada seorangpun yg ingin menunaikan keinginan Rasulullah.

"Sesungguhnya aku ciptakan jin dan manusia untuk beribadat kepadaKU"

Inilah sebenarnya tujuan dan keinginan kita yang teragung. Yang tak ada batasan duniawi ,tetapi melangit terus menjulang ke Arasy Allah. inilah tujuan kenapa kita dihidupkan dan inilah tujuan kenapa kita berada didunia ini. Kita telah diciptakan untuk menjadi khalifah dimuka bumi, tetapi kenapa cita-cita kita hanya menjadi seorg doktor, seorg anak yg berjaya dsbnya. Cita-cita ini tidak salah, tapi kita membataskannya hanya setakat perkara-perkara duniawi.

Kenapa itu sahaja yg kita inginkan?

Saya pasti ramai yg ada cita-cita, ramai yg ada keinginan, ramai yg ada perancangan dan mungkin sekarang sedang menuju cita-cita mereka. Saya merayu, gabungkan sedikit keinginan Rasulullah dalam tujuan hidup kita.

Sesiapa yg ingin menjadi guru, janganlah sekadar menjadi guru,tetapi jadilah guru yg tunduk kepada Allah dan menjadi Daie yg menyeru anak muridnya kepada Islam. Kalau sesiapa yg ingin mengumpul sejuta ringgit, maka niatkanlah sebahagiannya akan disedekahkan ke jalan Allah. Sesiapa yg ingin membina empayar perniaagaan, maka niatkanlah agar ia bersih dari unsur haram dan dapat membimbing pekerjanya ke arah Iman.

Itulah cita-cita yg sebenar. Umat Islam terdahulu memahami perkara ini dan meletakkan tujuannya hanya untuk Allah dan bukan untuk duniawi...maka sebab itulah dunia datang kepada mereka. Maka, jadilah mereka generasi yg hebat yg pernah menguasai 1/3 dunia.

MARILAH SAMA-SAMA KITA BETULKAN TUJUAN HIDUP KITA.

"Kalau kamu mengejar dunia, dunia akan hilang apabila datangnya kematian, tapi kejarlah akhirat, nescaya kebahagiaan dunia akan kamu temui dan kebahagiaan akhirat pasti akan menanti ".
"Wahai manusia, kamu telah bekerja bersungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka kamu pasti menemuiNya " Al-Insyiqaq- 6

LIHATLAH PENCIPTAAN KITA...DAN INGATLAH JANJI KITA KETIKA ROH DITIUPKAN.....

1 comment:

Anonymous said...

Quels sont vos critères de réussite pour un blog? Lectorat? Qualité? Y at-il une relation entre le lectorat et la qualité?. . Qu'est-ce que les gens avec des blogs qui réussissent ne à leur réussite? Était-ce une sorte de «si vous le construisez, ils viendront» chose? Ont-ils activement se mettre en valeur? Ont-ils s'associer avec d'autres blogueurs célèbres ou des sites Web? Comment se fait-il?. . Avez-vous un blog? Que voulez-vous faire avec votre blog? Vous considérez-vous réussir? Pourquoi?.