Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, November 26, 2009

Kepercayaan didalam rumah.....dimana hilangnya...


Satu hari tu, saya diminta untuk melakukan ujian UPT (pregnancy test). Sayapun menyuruhnya mengambil sampel kencing dan staf melakukan ujian pregnancy.
"Camna doktor, ok tak dia?, mengandung ke tak?". tak sabar je rupanya makcik nie.
Saya cuma tersenyum dan menyuruhnya bersabar.
"Sabar makcik, tunggu sekejap dulu, nanti adalah linenya positif/negatif", kata saya sambil menunjukkan strip pregnancy kit yang perlu menunggu seminit dua.
Selepas menunggu beberapa lama, "Negatif makcik, dia tak mengandung".


Lega nampaknya makcik tu sambil mengucapkan Alhamdulillah. Anaknyapun tersenyum lega. Sayapun merasa pelik. Biasanya org akan rasa sedih bila negatif, dia pulak rasa gembira. Selepas bertanya, akhirnya makcik tu pun memberitahu kisah yang sebenar.


"Dia nie, bukan anak makcik, dia pembantu rumah makcik" Saya menganggukkan kepala. " Makcik risau takut apa-apa berlaku kat dia, maklumlah kat rumah makcik banyak orang bujang" katanya lebih lanjut.


" Siapa ada kat rumah makcik" kata saya cuba mengorek lebih dalam.
" Ada anak-anak lelaki dan anak-anak saudara makcik, kira ramailah juga. Makcik nie berniaga. mereka semua tu membantu makcik, jadi tinggal dengan makcik", katanya lebih lanjut.
"Makcik biasanya keluar pagi dan balik petang/malam, jadi risau juga tinggalkan pembantu rumah nie tinggal sorang-sorang dengan ramai lelaki di rumah" saya cuma tersenyum.


"Tak boleh percaya ke diorang nie makcik?" kata saya memancing pendapatnya. Sepanjang masa tu, pembantu rumahnya hanya duduk tersenyum.
" Entahlah doktor, nak percaya 100% tak leh juga, berjaga-jaga kata orang" katanya berseloroh.


Selepas diterangkan tentang langkah-langkah berjaga-jaga, tanda-tanda mengandung, selalu bertanya tentang kitaran haid pembantunya, barulah konsultasi ini habis dengan sedikit nasihat supaya cuba asingkan sedikit antara lelaki dan perempuan. Saya tambahkan sedikit nasihat berkenaan ajaran Islam supaya seorang lelaki dan wanita tidak dibiarkan berseorangan dalam rumah, nanti "diusik syaitan" sebagai perencah tambahan kepada konsultasi ini.


"Berniaga-berniaga juga makcik, tapi syariat Islam masih perlu dijaga, kalau ada kelapangan kewangan, cubalah cari rumah/bilik sewa untuk pekerja/anak saudara tu, InsyaAllah ada keberkatan dan rezeki akan bertambah lagi", kata-kata akhir saya sebelum menamatkan konsultasi.

"Rumahku, syurgaku" atau Baiti Jannati, nampaknya tidak tercerna didalam keluarga makcik nie. Sebuah syurga, sepatutnya kita merasa tenang dan damai, tanpa ada rasa iri hati, tidak percaya, berhati-hati dan sebagainya. Disitulah kita mencari ketenangan dan berehat.

Tapi, pada masa skearang nie, rumah bukan lagi menjadi syurga kepada ramai orang. Mungkin bukan kepada ibu sahaja, mungkin bukan kepada bapa sahaja atau mungkin juga bukan kepada anak-anak. Rumahnya sahaja hebat, tapi dirasakan panas dan rimas.

Didalam satu unit masyarakat yang paling asas iaitu keluarga, sepatutnya ada rasa kepercayaan diantara sesama anggota. Apabila prinsip kepercayaan ini telah lemah/putus, tiada lagilah pengikat antara kasih sayang anggota keluarga.

Untuk mengasihi seseorang, kita perlu mempercayai mereka dahulu. Contohnya, untuk mengasihi rakan kita, perlu ada pergaulan, selepas itu terbentuknya kepercayaan dan kemudian kasih kepada rakan kita. Dari kepercayaan itu, terbentuknya kasih sayang.

Semakin kukuh kepercayaan itu, semakin kasih seseorang terhadap insan yang lain. Tetapi, kepercayaan boleh terurai, apabila konflik demi konflik berlaku. Maka semakin kepercayaan terurai, rasa kasihpun semakin terurai. Maka berlakulah pertengkaran. Inilah dia asas kepada hubungan sesama rakan.

Tapi, hubungan keluarga adalah satu hubungan yang cukup unik, kerana perasaan kasih ibu/bapa kepada anak adalah daripada Allah. Walaupun sejahat manapun anak, ibubapa tetap mengasihi mereka. Walaupun ibubapa tidak mempercayai anak-anak, tetapi mereka tetap mengasihi mereka. Ini kita boleh lihat ketika anak ditimpa kesusahan, ibubapalah yang datang membantu, sedangkan rakan-rakan melarikan diri/mendiamkan diri.

TETAPI, ADAKAH REMAJA HARI INI MENGETAHUINYA?

Mereka lebih mempercayai rakan-rakan daripada ibubapa. Bila ibu kata jangan, dia lakukan kerana mengikut rakan. Apabila bapa menyekat kebebasannya, dia kata bapa tak sporting, kerana hasutan rakan-rakannya.Tapi, apabila ditimpa kesusahan, ibubapalah orang yang pertama difikirkan, bukannya rakan-rakan.

"Rakan apa macam nie, setan kot!".

Sebab itulah rasa percaya kepada sesama keluarga amat penting, Konflik demi konflik mengundang hilangnya rasa percaya (walaupun tidak mengikis rasa kasih). Sebab itulah, jika kita diberi kepercayaan oleh anak/ibu/isteri/ayah, janganlah sesekali kepercayaan itu dikhianati. Mungkin kesan jangka panjangnya begitu mendalam dihati.

Sebab itulah, kasih sepatutnya berasaskan kepada Allah SWT, bukannya berasaskan kepada dunia, kerana dunia hanya sementara, tapi Allah kekal selamnya.

"Ya Allah, aku tahu kepercayaan seperti pokok bunga,  disemai setiap hari dan berkembang menjadi bunga kasih sayang yang cantik, tetapi seperti mana pohon bunga, ia juga boleh dicantas dengan satu pengkhianatan...maka kekalkanlah rasa kasih sayang didalam Rumahku, Wahai Yang Maha Pengasih." Ameen.

No comments: