Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Monday, November 9, 2009

Chicken Little dan Perjuangan Rasulullah

Hari tu, tertengok cerita chicken little. Seronok jugak tengok bersama anak2. Mungkin ramai yg dah tengok cerita chicken little. Tapi, saya summarisekan part 1 dia. Chicken little nie, pada satu ketika ternampak langit jatuh (tapi sebenarnya badan kapal terbang alien yg canggi dan boleh hilang yang terjatuh).

Maka tergopoh-gapahlah chicken little memberikan amaran kepada penduduk bandarnya tetapi akhirnya mereka tak nampakpun langit jatuh. Akhirnya chicken little dituduh penipu dan pembohong sampaikan ke peringkat movie dibuat kerana kejadian itu. Ayah chicken littlepun sedih dan merasa malu dengan anaknya itu. ( part nie saya dah terbahak-bahak ketawa)

Cuba bayangkan bagaimana perasaan chicken little?

Tentu dia sedih, rendah diri, kecewa dengan ayahnya, malu dengan kawan-kawannya, kalau boleh ingin je dia masukkan kepalanya ke dalam tanah dan bersembunyi daripada dunia luar. he!!!he!!! Seperti mana yg anda lihat tadi.

Sekarang ,cuba bayangkan anda adalah chicken little?.

Bayangkan ibu dan bapa anda menutup muka mereka "Malu mak dengan org kampung" sambil menangis. Ayah pula mendiamkan diri dan tak mahu melihat anda.
Bayangkan rakan-rakan menjauhi anda malah melarikan diri jika anda tegur.
Bayangkan anda lalu di kedai, org-org kampung berbisik-bisik sambil menuding-nuding jari ke arah anda. Anda melarikan diri kerana malu.
Byangkan guru-guru anda memanggil anda dan berkata " hentikan perbuatan kamu ini!!, kalau tidak kamu akan saya berhentikan sekolah!!", Anda merenung sayu sekolah anda sambil berlalu pergi.
Bayangkan ketika anda berjalan, budak-budak mengejek-ngejek anda "Org Gila! Org Gila!", sambil mencemikkan muka ke arah anda. Selepas tu, mereka pun membaling batu kearah anda.
Saudara-mara, adik beradik hanya melihat sambil menyembunyikan muka mereka" Saya tak ada hubungan apa-apa dengan dia" dan dengan pantas melangkah melarikan diri kerana malu.

Mungkin anda merasa sedih, pilu dsbnya. Tapi, ini hanya cerita/movie, tak adalah sampai begitu kalau didunia realiti.
" Dunia kartun bolehlah", bukan? betul tak? SALAH!!!

Perkara yg sama telah berlaku 1400 tahun dahulu bermula semenjak Rasululllah menghimpun semua penduduk Quraisy dan berdakwah secara terang-terangan.
Rasulullah dicaci,dihina, dibaling batu, di pulaukan, dilempar dengan najis, diugut bunuh, difitnah, dituduh gila, di tuduh ahli sihir dsbnya. Malah ada rancangan untuk membunuhnya. Apa perasaan Rasulullah?. Bolehkah anda merasai sedikit perasaan tu?

Bayangkan kita adalah penduduk Quraisy masa tu.
- Adakah anda akan mempercayai jika ada org yg mengaku dia boleh mengembara dari mekah ke Syam dan kemudian menemui Allah dalam masa satu malam?
- Adakah anda akan mempercayai org yg mengatakan bumi ini bergerak seperti yg termaktub didalam Al-quran? (dan telah dibuktikan dengan teknologi moden skrg- tectonic drift)

Tentu kita juga akan mengatakan Rasulullah Gila!!!!

BEGITU BERAT SEKALI APA(wahyu) YANG RASULULLAH BAWA!

Sebab itulah Allah bersabda didalam Al-Quran (lebih kurang)

"Kalaulah kami turunkan al-Quran diatas Bukit-bukau, maka kamu akan melihat ia hancur dan musnah kerana takutkan Allah" - Al-Furqan.

TETAPI RASULULLAH, SEORANG MANUSIA YG FIZIKALNYA SAMA SEPERTI KITA, MEMIKULNYA SELAMA 23 TAHUN KERANA UMATNYA(KITA)!!!- "BETAPA BERATNYA APA YANG ENGKAU BAWA YA RASULULLAH.!!"(masa menaip nie, air mata dah mengalir)

TAPI, kita pada hari ini, mengambil ringan apa yg Rasulullah bawa. Kita meletakkan Al-Quran di tepi, tetapi mengambil ideologi lain sebagai cara hidup kita. Hidup dan peribadi kita tidak mencerminkan al-Quran, tetapi mencerminkan ideologi barat dan akhlak yg rosak.

Apabila Rasulullah menyuruh kita menutup aurat, kita mendedahkan aurat kita kepada bukan muhrim, apabila Rasulullah menyuruh kita solat, solat adalah perkara yang paling kita ringan-ringankan, apabila Rasulullah menyuruh kita menjaga mata, matalah yang kita jamu setiap hari dengan melihat perkara yang tak sepatutnya.

MAKA, ADAKAH KITA MASIH LAYAK MENDAKWA KITA UMAT NABI MUHAMAD?
- tepuk kepala, tanya fikiran.

"Ya RAsulullah, Aku menyayangimu walaupun rupamu tidak dapat kubayangkan. Aku merindukan pimpinanmu. Ampunkan daku jika aku meninggalkan segala ajaranmu. Janganlah engkau sekat aku daripada mendapat syafaatmu. Selawat dan salamku untukmu Ya Rasulullah".

No comments: