Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Friday, November 6, 2009

ANAK-ANAKKU BUKAN ANAK-ANAKKU......ehem! macam tajuk drama Indonesia pulak!

Satu hari tu, aku membuat kepututsan untuk mengambil cuti, sebab minggu-minggu sebelumnnya sibuk memanjang. Pada pagi itu, isteri bekerja dan anak-anak yang dah bersekolah perlu ke sekolah. Cuma tinggal Ammar, anak yg bungsu yg berumur 2 tahun yg tinggal di rumah.

Pagi tu, sunyilah sikit, sebab tak ada anak-anak2 yg lain. Akhirnya, aku membuat keputusan untuk membuat kerja sedikit yang masih tertunggak sekian lama. Setengah jam kemudian, kedengaran bunyi Ammar naik ke atas dan dia terus ke bilik studiku. Dia terus berdiri di sisi kakiku sambil meletakkan mukanya di pahaku.

Aku merasa sedikit terganggu, maklumlah tengah membuat kerja komputer yg memerlukan konsentrasi yg tinggi.
"Ammar, pergilah bawah dengan bibik! ok?"
"Tak nak!. Tak nak!". jeritnya.
"Ammar pergilah bawah, Abi nak buat kerja nie!!"
"Tak nak! tak nak!", katanya sambil meraung
" Ammar pergilah bawah, Abi nak buat kerja nie!!! " jeritku sedikit marah.
"Tak nak! Tak nak!" katanya sambil memeluk erat kakiku, aku cuba melepaskan tangannya yg kecil tu.

Akhirnya, kupanggil bibik untuk mengambilnya. Menangis-nangis dia sambil tetap memegang kakiku ketika ditarik oleh bibik. Membentak aku dalam hati " mengganggu je nak membuat kerja".

Ketika aku membuat kerja, terdengar bunyi bibik memujuknya yg terjerit-jerit. Dibuatkan susu, ajak bermainpun tak nak. Akhirnya terdengar bunyi dia dimandikan, dan dipakaikan pakaian sambil terjerit-jerit melawan bibik yg cuba memujuknya terus. Sepanjang masa tu, aku cuma membuat kerja sambil sekali sekala terdengar bunyi dibawah.

Akhirnya terdengar bunyi kaki kecilnya naik ke atas menangis teresak-esak sambil diekori oleh bibik. Dia mengetuk-ngetuk bilik studiku dengan tangannya yg kecil. Dengan rasa sedikit menyampah, aku menyuruh bibik membuka pintu.

Terpacullah mukanya yg merah mengalirkan air mata sambil teresak-esak memegang botol susu dan bantal kecilnya. Tanpa berkata apa- apa, diapun terus meletakkan bantal kecilnya dan terus baring menghisap botol susunya dihujung kakiku. Bunyi teresak-esaknya masih kedengaran namun semakin berkurang.

Sambil menghisap susunya, tangannya memegang hujung jari kakiku. Aku biarkan sahaja sambil terus mengadap monitor komputer. Tak lama selepas itu, sesuatu terdetik di hatiku, Kulihat wajah Ammar, "tertidur rupanya". Sebelah tangannya memegang botol susu dan sebelah lagi memegang hujung kakiku. 'Rupa-rupanya dia nak aku baring dan memeluknya semasa dia menghisap susu botol' bisik hati kecilku.

Akhirnya, kututup monitor notebook, dan mengangkatnya. Dia tersedar sekejap tapi bila nampak Abinya yang mengangkat dia, terus meletakkan kepalanya di bahuku. Lepas tu, kubawa dia ke bilik dan terus baring disisinya sambil mengusap-ngusap rambutnya. Damai nampak mukanya sambil terus tertidur didalam pelukanku.

Sambil mengusap-ngusap rambutnya, aku berkata dalamhati "Maafkan Abi Ammar, Abi tak faham Ammar dahagakan kasih sayang Abi". bergenang rasanya mata. Akhirnya,akupun tertidur di sebelahnya.

Teringat saya kisah Raja Melaka yang mahu mengahwini puteri gunung ledang. Diberikan syarat jambatan emas, tujuh dulang hati nyamuk, dsbnya. Semuanya mampu diberikan kecuali satu, iaitu semangkuk darah puteranya. Ini kerana Sultan Melaka tidak mampu untuk melukakan puteranya untuk mengambil darahnya.

Tetapi, bayangkan kita sekarang. Sudah ramai ibubapa yg sanggup melukakan anaknya kerana sebuah cita-cita ataupun karier mereka. Bukannya melukakan kulit mereka seperti Sultan Melaka, tetapi melukakan hati-hati mereka. Bukannya disengajakan, tetapi tidak disengajakan kerana tekanan tempat kerja, deadline yg perlu dikejar dsbnya pelbagai alasan yg tidak berasas.

Mungkin ada yg memberikan alasan untuk memberikan kehidupan yg terbaik untuk anak2, tetapi adakah dengan melukakan hati mereka?. Anak-anak yg tidak berdosa, cuma menyepi dan terus terbiar. Maka ibubapa sebenar mereka bukannya mereka yg dipanggil ibu/bapa/mama/abi/ummi, tetapi insan-insan yang dinamakan bibik/org gaji.

Anak-anak yg berumur terutamanya dibawah 7 tahun memerlukan kasih sayang, yg berumur sekolah rendah perlu diberikan bimbingan dan disiplin, yg berumur remaja baru memerlukan belanja yg banyak dan sahabat, apabila mereka masuk ke universiti baru mereka memerlukan belanja yg cukup besar. Tetapi kenapa kita sanggup mengorbankan 18 tahun pertama mereka semata-mata untuk memberikan mereka kesenangan?.

anak-anak kecil tidak memerlukan kereta besar dan selesa, mainan PSP/PS2, Pakaian yg mahal-mahal dan selesa, mainan yg mahal dan canggih....dia hanya perlukan pelukan lembut ibubapanya yang penuh mesra dan perhatian sewajarnya dari insan bernama ibu/bapa.

PERMINTAAN YG MUDAH INIPUN KITA TIDAK BERIKAN KEPADA MEREKA!

Mungkin kita pernah mendengar org mencemuh, ibu guru, tapi anak pelesit. Bapa ustaz tapi anak duduk merempat. Mungkin inilah puncanya. Kita terlalu sibuk dengan kerjaya, sampai melupakan pendidikan anak-anak dirumah. Natijahnya, anak membesar dahagakan kasih sayang ibubapa dan apabila remaja, mereka berubah bukannya menjadi anak-anak kita, tetapi anak-anak terbiar yg membesar dibimbing oleh rakan-rakan.

Maka ketika itu jangan menyesal, anak-anak kita, tidak menjadi seperti anak-anak kita, tetapi menyerupai anak-anak orang lain. Masa itulah baru kita berkata didalam hati "ANAK-ANAKKU, BUKAN ANAK-ANAKKU."

Anak...kaulah permata ayah bonda
Anak...kaulah harapan ayah bonda
Anak...kaulah cahayamata ayah bonda
Anak...kaulah buah hati ayah bonda

Anak...jadilah orang yang berguna
Anak...berbaktilah kepada agama
Anak...carilah ilmu yang berguna
Anak...berbaktilah kepada kedua orangtuamu

Anak...kaulah harapan ayah bonda
Anak...kaulah harapan bangsa, agama dan watan
Anak...jadilah anak yang soleh/solehah
Anak...harumkanlah namamu dengan menjadi orang yang taat kepada Allah

Itulah...harapan ayah bonda.

"Ya Allah, Ya Tuhanku, aku cuba membimbing anak-anakku sedaya upayaku, tetapi jika aku gagal/tidak mampu mendidik mereka sebaiknya, maka hadirkanlah seorang mualim/murabbi dalam hidup mereka yang mampu menampung kekurangan didalam pendidikanku dan kasih sayangku Ya Rahman, Amin "

4 comments:

Anonymous said...

Kesian kat Ammar.
Kerja-kerja juga. Anak pun penting.

semoga jadi ayah yang soleh

khairoljambli said...

he!! kekadang sbg manusia kita tetap terlupa, mengubah persepsi ttg apa yg berlaku disekeliling kita membantu membentuk jiwa kita

Nida said...

ni aku has ni kerol. anyway, dgn anak kena paham, kreatif, spend quality time with them. i think those are the challenges of parents now. sometimes we really have to pay all our attentions to them. for some reason, i think, it's best for the mother yang mesti ada skill to be creative to pay attention to their children... Kalau kita takde this skill born with us, kita kena usaha... apapun, touch is REALLY, SOOOOOO, VERY IMPORTANT especially during these tender years. touch/skin-to-skin contact is ONLY for showing your love towards your children, not to discipline them, sbb tu kalau nak pukul, guna lah something else other than your skin e.g: pial telinga, cubit, tampar, dll.. even warning with touching pun tak bagus (tapi ni aku pun ada buat.. tapi bila aku ingat, i try not to lah... )
anyway, nak baca pasal madu lebah, please visit my blog http://madu-lebah-nida.blogspot.com
aku rajin update ni... :) InsyaAllah will keep on rajin...

mkj243 said...

yap!!! betul tu