Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Saturday, January 17, 2009

Makan gaji umpama time bomb!!!!

Pagi tadi pergi ke kedai buku sinar suci....belek punya belek, terus ke sudut motvasi/kewanga. Kenapa saya berminat dengan sudut nie, entahler..mmg dah nature saya kot..he! he! lepas beberapa lama, berminat dengan buku Makan gaji tetapi kaya karangan Shamsuddin Abd Kadir. tak mahlpun ...RM13 je....apalah nilainya berbanding ilmu yg dicurahkan. Baru je baca dalam 20 mukasurat sambil2 tunggu wife keluar dari opis. (masa nak ambil dia td.
Sempat sampai ke bahagian time bom nieler...he!.....mengikut pengarang, kerja makan gaji nie macam time bomb ...bila2 masa boleh meletup. Ini disebabkan kita terlalu bergantung kepada dahan gaji bulanan....saban waktu, kita tambahkna beban ke dahan gaji bulanan ini dengan kereta baru, rumah mahal22, pembelian sewa beli dll. kredit kad pun sama. lama-lama, dahan inipun boleh snap!...apa jadi masa tu...entahlah labuuuu,,,he!!!
Sebelum snap!!!---patah ler.... dahan ini boleh melentur dulu...ia makin berat...hasilnya...simpanan menurun, byrn hutang bulanan bertambah, belanja bertambah. kalau ia masih dapat hold...ok ler....cuma kita akan ada defisit dalam belanjawan je...
Tapi, katakan ia terus patah...!!!!!maksudnya kita tetiba dibuang kerja...seperti skrg nie ekonomi tak elok.....apa akan jadi... mahu demam kepialu dibuatnya....jadi apa akan berlaku pada rumah...DILELONG, kereta....DITARIK....barang letrik ---DITARIK BALIK.....entah2 jad imuflis......hai......mmg gelap masa depan...
apa yang boleh kita buat....setakt yg baca ler..untuk suggestion semua.....
1. listkan belanjawan kita...- cuba minimumkan belanjawan seminimum yg boleh...jgn jadi kedekut dah ler....
2. semua pinjaman tu, kena ada insurans...mcm rumah...MRTA ke...etc.......manalah tahu..kalau pada]m nanti.
3. Jadilah pekerja yg berfikiran bhw majikan adalah rakan kongsi...bukannya pekerja kolot. maksudnya...macam rakan kongsi ler...kita willing to do extra untuk kerja kita...terlebih sikit ke waktu ofis hour..extra job...sth - nie utk mengelakkan kita daripada dibuang kerja...lebih awal drpd org lain.
4. Binalah pendapatan tambahan/sampingan....cth internet ke, MLM ke, insurans ke...etc...
5. Binalah empayar pasif income anda....- kalau boleh sampai ke peringkat pasif income sama dengan belanjawan anda..masa tu..baru anda ada independence kewangan. baru best..

lastly...good luck kepada sesiapa yg telah melangkah ke arah ini, jgn jadi pekerja yg kolot..he!!!

No comments: