Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, January 8, 2009

ASB dividen

Mungkin dalam minggu nie akan pergi ke ASB untuk update buku ASB. Berapa agaknya Dividen tahun nie..entah ler..anggaran dalam bawah 1k je, sebab baru nak mula. Mungkin selepas itu akan cuba penuhkan ASB wife sebanyak 20k lagi dan convert kepada Overdraf balik. Selepas nie, kalau urusan selesai, mungkin akan ada OD sebanyak 36k. Bolehlah membantu untuk projek membeli rumah di KL/Selangor under pengurusan PMC. Kalau berjaya, boleh menambahkan pasif income balik. Tak sabar rasanya nak tahu berapa dah dapat.
Saya aim, bukannya nak dapat bulan2 banyak sangat, tapi aim untuk mendapat pasif income...kalau dapat pasif income, tentulah best gegiler rasanya. Skrg nie, pasif income tak banyak lagi, satu rumah sewa, sewa van sikit2, dividen dll. Tak banyak rasanya...tak sampai seribupun sebulan..very small compare dgn perbelanjaan hampir RM5k setiap bulan....
Semua org tahu tak apa itu pasif income....? Ia adalah bila pendapatan tanpa perlu kerja melebihi belanja. Bila dah jadi macam tu, maknanya kita boleh berhenti kerja bila2 masa, kerana pendapatan pasif kita akan dapat menampung perbelanjaan kita sampai bila2. Bestnyer.........memanglah susah, gegiler...tapi I believe it can be done. Saya dahpun ada plannig untuk melakukannya......cuma tercapai atau tidak ...tak tahu lagi....
Sekarang nie, saya tengah fikir macam mana nak achieve aim-aim itu...Apa aim saya, rahsiaaaaaaa....!!!!!!takler jugak....saja je....Apa Aim anda?. Kalau anda belum ada aim, cuba-cubalah buat skrg nie..dan cuba aim yg mudah dahulu, bila dah tercapai, baru aim kepada yang lebih besar, kalau dan tercapai, baru aim lebih besar lagi....he!!! dan terus ke langit yang biru...
Macammana nak tetapkan aim....kalau saya akan menggunakan teknik ini. mungkin berguna...mungkin tidak...tapi oklah sebagai panduan..
- Saya cuba bayangkan dan tulis impian saya sedetail yang mungkin, lepas tu, tengok relevan ke tidak, achievable ke tidak.....kalau nak jadi Superman..nie tak achievable..he!!!
- Letak tempoh masa yang berpatutan - tak terlalu cepat/lambat. Kalau cepat sangat, nanti kena stresss lak..he masuk hospital bahagia nanti..kalau terlalu lama sangat, nanti dok lengang-lengok si Minah!!!! malas pulak karang...tak mencabar diri.
- Dividekan nya kepada beberapa bahagian...contohnya saya divide kepada Aim kewangan, Aim kerjaya, Aim spiritual, Aim Simpanan dan sebagainya...pastikan semua aim ini boleh diukur..kalau boleh...cthnya....menjelang 2 thn lagi boleh simpan dalam 100k katakan...ha!!!! baru kita boleh monitor dengan baik
- Lepas tu,dividekannya kepada beberapa fasa..katakan satu fasa 6 bulan, satu kalau nak achieve 100k dalam 2 tahun, kenalah dapatkan 25k dalam masa 6 bulan...he!!! giler betul...almost 5k /month...makan megi le gamaknya....nioe contoh je, mungkin kurang sikit dari itu....
- Lepas tu buat carta dan aimkan setiap fasa tu. So, setiap 6 bulan buat azam baru, akan achieve apa yang dirancang untuk fasa tu...so, barulah tak rasa berputus asakan?

Bagusnya membahagikan aim kepada beberapa fasa ini adalah
1. Anda dapat monitor progress sendiri
2. Kalau rasa masa dah nak habis,bolehlah pulun habis untuk fasa tu.
3. Memmotivasi kita untuk berfikir untuk mencapai apa yang diazamkan.
4. Org pasang azam setiap tahun, kita pasang azam setiap 6 bulan.
5. Boleh memotivasikan kita......bila kita berjaya achieve aim fasa itu..he!!! seronoknya...kalau saya, saya akan celebrate dengan family.

Tu lah serba sedikit, apa azam tahun baru anda...?

5 comments:

Anonymous said...

Important principles may and must be flexible.
[url=http://burberry-outlet-discount.blogspot.com/]burberry outlet[/url] burberry-outlet-discount.blogspot.com
[url=http://chocolate-boots-ugg.blogspot.com/]chocolate ugg boots[/url] chocolate-boots-ugg.blogspot.com
[url=http://ski-jackets-spyder.weebly.com/]spyder ski jackets[/url] ski-jackets-spyder.weebly.com
Death comes to all, but great achievements raise a monument which shall endure until the sun grows old.
burberry bags outlet burberry-bags-outlet-sale.blogspot.com
moncler jackets moncler-jackets-for-sale.blogspot.com

Anonymous said...

[url=http://www.texansjerseysvip.com]new nike texans jersey[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]cheap texans jerseys[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]cheap texans jerseys[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]houston texans jerseys cheap[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]cheap texans jerseys[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]cheap texans jerseys[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]houston texans jerseys for sale[/url]
[url=http://www.texansjerseysvip.com]cheap texans jerseys[/url]

Anonymous said...

Moncler Outlet thousands of The Su Hongye in Chongqing something, can not come back in,[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] wrote that all the daughter decide, as long as she said [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] the research. the foreign flavor of the new individuals are very against [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler coats[/url] the old pick auspicious day for marriage, advocates pick ocean life. that the most unfavorable marriage Gregorian calendar in May, the Gregorian calendar in June is better marriage, but they're already engaged in June, the so extended to early September wedding. It is stated too much focus on date,Monday 23 is a great day for marriage, especially on Wednesday; 4,561 days just like a bad day, the result is that they pick on Wednesday smiles: must have been that guy to leave Yuen Long Cao tricks. Mei smiles: short, you hate the ecu students, pattern names up. Chosen to get married that Moncler Outlet Wednesday, the weather is much like summer, hot interest. The way in which I needed, Jiao days Fortunately, today I did not do groom. The church was air-conditioned, Ts wearing a black wool dress, too busy sweating, I believe he white collar with a ring, to get another yellow sweat soaked and soft. I afraid the entire of his plump body In Khan, how a candle right into a pool of oil. Miss Su is also tight ugly. fall into line at the wedding, the bride and groom smiling face, no expression of Ku Buchu, all unlike the dry wedding, but instead no, not on the scaffold, is really a, is, like Moncler Boots a public host to pickpockets signs with punishing those hardened criminals in the face. I happen to think that I own wedding ceremony, under those a large number of Kui Kui also like to become inevitable cracked pickpockets. That made me realize the type of joyful, smiling faces of happy wedding pictures were never come to. find! Great find! I'm thinking about is to observe how you like her the same day. avoided her to not see, just say several words with Miss Tang - chien hop heavy heart that, like truck unloading the parcel the next smash gravitropic only strange Xinmei will not hear - was a bridesmaid your day, saw me and Moncler Scarf inquired about not to fight, said the ceremony complete line, we sprinkle colored paper Fou new body, when, in support of I will not have hands, afraid that I go ahead and take chance to throw hand grenades, nitrate sulfuric acid spill. She asked me later on plans, I informed her to go Sanlv University. I think she may not wish to hear your name, so I didn't mention a thing you.

more information you can go to http://www.giubbotti-moncleroutlet.com

[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jacken outlet[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jackets for men[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet usa[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet uk[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]montcler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler daunenjacke[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler parka[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler men[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler baby[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler vest[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler darlan[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler coats[/url]

Anonymous said...


[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-chris-campbell-jersey-c-1_22.html][b]Chris Campbell Jersey[/b][/url]
[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-frank-zombo-jersey-c-1_41.html][b]Frank Zombo Jersey[/b][/url]
[url=http://www.pakcerscheapjersey.com/packers-by-player-brandian-ross-jersey-c-1_38.html][b]Brandian Ross Jersey[/b][/url]

Anonymous said...

Hello. And Bye.