Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Tuesday, October 13, 2009

Mendidik anak biarlah dari rumah...bukannya dari sekolah...

Hari ini, satu pengalaman yang cukup menginsafkan didalam mendidik anak-anak nie. Ada seorang kakak (umur 40an). Pakaiannya memang islamik, memakai baju kurung dan bertudung yang agak labuh menutup dada. Selepas konsultasi, kami terlekat topik yang dia menghantar anaknya ke sekolah agama. Bukannya di Kuching, tetapi sanggup menghantar mereka ke sekolah swasta iaitu sekolah tahfiz di KL. Bukan seorang, tapi 3 org anak-anaknya. Yang kecil sekali baru je berumur 9 tahun dan sdg bercuti di rumah.

Kagum rasanya. Sanggup menghabiskan duit kerana ingin melihat anak-anak berjaya terutamanya di dunia. Harapannya cukup besar, supaya anak membesar menjadi hafiz dan hafizah dan mampu membela nasib ibubapa di akhirat kelak. Masa itulah, sayapun terdetik untuk mengikut jejak yg sama dalam mendidik anak2. Sorangpun jadilah, kata saya dalam hati. Selepas konsultasi, sayapun ke luar bilik ke kaunter hadapan. Kebetulan kakak tu masih ada dihadapan dan anaknya yang sekolah di sekolah tahfiz itupun ada sama.

Tapi,apabila melihat anaknya, sayapun termenung sekejap. Anaknya memakai baju t-shirt dan skirt pendek, sehingga ke paras atas lutut. Inikah bakal hafizah yang diharap-harapkan itu? Walaupun dia baru berumur 9 tahun, tapi, inikah didikan yang diberikan di rumah?. Adakah masalah aurat perempuan tidak ditekankan di sekolah? Termenung saya sekejap selepas itu. Sedangkan mendedahkan aurat itu adalah perkara yang haram, tentulah sekolah ada mengajar perkara berkenaan, tetapi kenapa ketika di luar sekolah, aurat boleh didedahkan begitu sahaja.? Dan yang pelik lagi, ibu yang tahu hukumnya (mungkin tak memahaminya) boleh membiarkan sahaja?

Adakah didikan sekolah dan rumah berlainan?

Kekadang ada ibubapa yang terlalu mengharapkan sekolah untuk mengajar tentang agama/islam kepada anak2. Sekolah sudah menyediakan guru agama. Ttak cukup dengan itu, sistem pengajara JQAF telah diterapkan untuk mengajar anak-anak supaya agamanya kukuh semenjak sekolah rendah lagi. Tak cukup dengan itu, pelbagai cara dan aktiviti di ajar di sekolahyang berkaitan dengan agama. Peruntukan diberikan untuk menyambut hari-hari kebesaran Islam, hampir setiap sekolah mempunyai surau sekolah dan bermacam-macam lagi. Tapi adakah itu mencukupi untuk mengisi hati anak-anak dengan iman?

Iman itu tidak dapat diwarisi? tapi dapat dididik kepada hati.

Bayangkan, kalau anak kita sudah habis sekolah menengah bermakna dia sudah berumur 17 tahun, bermakna sudah 6 tahun sekolah rendah, 5 tahun sekolah menengah. maknanya hanya 6 tahun dia bersama kita dan selepas itu masanya banyak disekolah.Logiknya, pendidikan sekolahlah yang utama betul tak? SALAH.! Mereka berada di sekolah dari 7 am hingga 5pm (nie kes ekstrem nie) tapi selebihnya 5pm-7am (lebih 14 jam) mereka bersama kita dirumah. Mungkin ini campur dengan tidur, mungkin kurang lagi. So, kalau kira-kira dan congak-congak, tentulah lebih banyak/ataupun sama masanya. Tapi, tahukah anda, anak2 lebih mengikut ibubapa berbanding guru. Cuba tanya, siapa yang sanggup kamu ikut, rata-rata akan mengikut sikap dan perangai ibubapanya.

6 tahun pertama adalah masa yang cukup genting. Mengikut ahli psikologi kanak-kanak, usia bawah 6 tahun adalah usia dimana pendidikan masa itu, akan membentuk peribadi anak-anak (sebab itulah anak-anak banyak mengikut peribadi ibubapa - kalau ibubapa suka marah-marah, anak-anak pasti mengikut juga.). Gagalnya didikan semasa bawah usia 6 tahun, maka akan nampak pada peribadi umur selepas itu.

Selepas umur 7 tahun ke atas, anak-anak sudah pandai berfikir (sebab itulah Islam menyuruh mengajar anak sembahyang masa berumur 7 tahun), dan rakan-rakan akan banyak membentuk peribadi mereka. Masa inilah, anak-anak membentuk peribadi tersendiri yang unik, hasil gabungan pengaruh ibubapa dan rakan. Jadi, sebab itulah pembentukan di rumah cukup penting, sebab ia menjadi asas kepada pembentukan peribadi mereka di sekolah dan bukan sebaliknya (pengaruh sekolah akan membentuk peribadi mereka di rumah)

Mengharapkan sekolah mendidik anak-anak.

Jadi pendapat mengharapkan sekolah mendidik anak-anak adalah SALAH. Rumah sebenarnya mendidik dan membentuk peribadi anak-anak dari awal sehinggalah dewasa. Gagalnya anak-anak dari segi akhlak, adalah gagalnya pendidikan di rumah (tapi bukannya 100%).

Ketegasan dirumah seperti apa yang diajar oleh Islam seperti menutup aurat, mengerjakan solat dsbnya adalah cukup penting dan tidak boleh dipandang ringan. Islam telah mengajar bila perlu auratnya ditutup, bila anak-anak perlu diajar sembahyang, bila anak perlu diajar berpuasa, bila anak boleh dipukul jika tidak solat dll. Semuanya telah diajar oleh Rasulullah dan Al-Quran.Tapi, sebagai ibubapa kita mengambil mudah perkara aurat dan solat. Kita meringan-ringankan hukumnya dengan alasan yang dangkal seperti masih kecil lagi, kesian dia, nanti dia belajarlah di sekolah dll. Tapi, tahukah kita, itulah cara tarbiyah yang diajar oleh ALLAH, yang menciptakan anak-anak kita, dan sudah tentulah dia yang Maha Mengetahui apa yang mampu dilakukan dan difikirkan oleh minda dan jiwa anak-anak yang kecil ini.  

Maafkan Ayah anakku !

Seandainya ayah tidak mampu bertegas pada perkara yang sepatutnya dan berlembut pada perkara yang sepatutnya seperti yang diajar oleh Rasulullah dan Islam

Maafkan Ayah Anakku,

Jika, Ayah tidak dapat menjadi contoh yang terbaik buatmu. Janganlah ambil ayah sebagai contoh dan idolamu, tapi ambillah Rasulullah sebagai idolamu.

AMIN

No comments: