Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, October 29, 2009

Alasan yang tidak logik......!!!!

Hari ini saya nak share satu cerita.....

Ketika saya sedang memeriksa seorang nenek, nenek nie dibawa oleh dua org anaknya, ataupun mungkin anak dan menantunya (sayapun tak bertanya lanjut). Dia nie, mengidap asma yang agak serius sehingga ke peringkat dia tidakdapat bercakap. Ketika itu dalam pukul 1 pagi.

Selepas pemeriksaan, saya dapati dia mempunyai risiko yang terlalu tinggi disebabkan faktor usia dan asma yang teruk dan memerlukan rawatan segera di hospital berdekatan. Ini untuk mengelakkan pesakit collapse dan memerlukan rawatan segera yang hanya terdapat di hospital. Selepas menerangkan tentang pesakit.....
(A: anak, D: doktor)

A: Tak dapat dirawat disini sahaja ke doktor?
D: Tak dapat, risikonya terlalu tinggi, kalau pesakit tiba-tiba collapse, kami tidak mempunyai kelengkapan untuk menangani kes-kes seperti ini yang memerlukan rawatan kritikal.
A: Doktor buat je lah, nanti kita tengok hasilnya?
D: Terlalu bahaya, kalau berlaku kemungkinan besar boleh membawa kepada maut.
A: Nie ok je Doktor, Dr cuba le dulu, mana tahu dia ok lepas neb atau injection ke?
D: berdasarkan pengalaman, kes-kes seperti ini perlu dirawat di bilik kecemasan dan bukannya di klinik. risikonya terlalu tinggi (saya dah mula rasa tak senang dengan alasan2 ini)
A: Nanti kalau bawa ke emergency, kena tunggu lama...kami kena kerja esok pagi doktor.
D: Tak, kes-kes seperti ini akan dirawat dengan segera, kalau perlu, saya akan buat surat rujukan.
A: Susahlah doktor, doktor cubalah dulu,letih nanti kami tunggu lama.
D: Kalau rasa tak nak tunggu lama, bolehlah pergi ke hospital swasta, mereka masih buka lagi (masa nie, saya dah mula geram dengan sikap anak2-anaknya)
A: Mahal sangat hospital swasta. Tak per lah doktor, doktor bagilah neb ke, injeksen ke,berapa cas nya kami akan bayar.....
D: Tak dapat (sambil menggeleng-gelengkan kepala, rasa marah sudah mula naik melihat alasan demi alasan yang diberi, rasa kesian pula kat nenek tu yang tercungap-cungap macam ikan dilepmparkan ke darat menarik nafas)
A: Doktor try dulu, kalau emergency sangat kita hantar ke hospital, camna doktor?
D: (saya hanya mendiamkan diri sambil menggeleng kepala),
Selepas itu mereka berbincang sesama mereka akan kepututsan yang perlu dibuat. Masa nie, saya dah kesian betul tengok nenek yang semakin lemah dan mula susah hendak sedar. Kesabaran saya dah sampai ke kemuncaknya.
D: Awak mahu tengok mak awak meninggal ke?!!! (kata saya membentak)
D: Kalau awak mahu tengok dia meninggal, pergilah berbincang lagi, setiap masa awak berbincang, mungkin masa tu dah terlambat untuk menyelamatkan dia!!!! (tersentak kedua-dua mereka)

Akhirnya mereka tergopoh-gapah membawa ibunya yang semakin lemah ke hospital. Sambil salah seorang mereka berkata " Buang masa je lah kita datang ke sini"!!!! sambil mencebikkan mukanya yang memang didengar oleh saya dan staf yang ada berdekatan.

Beristighfar saya mendengar kata-kata itu....... Cuba kita fikirkan, kalau anak kita yang sesak nafas begitu, apa yang sanggup kita buat?. Kita sanggup menunggu sampai pagipun untuk menerima rawatan yang bagus untuk anak-anak kita. Bukan itu sahaja, mungkin kita sanggup mengeluarkan berapa ribu atau puluhan ribu untuk merawat mereka.

Tapi KENAPA? apabila ibu yang sudah tua sakit, separuh nyawa, kita masih memberikan alasan-demi alasan? Kenapa kita masih mencari-cari dan berbincang-bincang, apakah cara yang terbaik, sambil memikirkan alternatif yang menyenangkan kita?  Sedangkan dengan anak kita, kita mahu memberikan yang terbaik untuk mereka?

CUBA BAYANGKAN? Ketika kita kecil, apa yang ibu tua itu sanggup lakukan untuk kita? Membasuh najis kita, menyuap kita, menenangkan kita ketika kita bermimpi dimalam hari, sanggup berjalan menempuh hujan lebat agar anaknya tidak kebasahan sedangkan dia kebasahan, memberikan anaknya selimut, sedangkan dia kesejukan dimalam hari?

ADAKAH BEGITU MUDAH UNTUK KITA MEMINGGIRKAN IBU DARIPADA KEHIDUPAN KITA

p/s petua kalau merasakan begitu berat untuk mengutamakan ibu ketika ibu meminta sesuatu dari kita - cuba tengok wajah anak kita, apa yang kita sanggup lakukan untuk dia-dan kemudian cuba bayangkan, apa yang ibu yang tua sanggup lakukan untuk kita ketika kita kecil. InysaAllah, keinsafan akan menyelinap masuk ke hati. Amin

Akhir sekali, lihatlah video ini, semoga keinsafan meresap di hati..

No comments: