Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Friday, October 23, 2009

Kasiih Ibu versus kasih anak?- Pengajaran dari 2 peristiwa.

Salam,ingin berkongsi dua kejadian yang memang benar2 berlaku......

Peristiwa 1


Hari tu, seorang pesakit datang, makcik yang agak tua bersama dengan anak lelakinya.Makcik nie, tengah sakit dan tengah muntah2. Ketika sampaipun dia tengah menahan muntahnya. Baru je masuk, masa nak register, makcik tupun muntah. Mungkin kena food poisoning kot.

Bergegaslah staf datang untuk memberi tisu dan air kepadanya sambil mengontrol muntahnya. Lepas tu, diapun dipimpin masuk ke bilik berjumpa saya. Semasa pemeriksaanpun, makcik tu muntah sekali lagi (mungkin isi perutnya tak habis lagi kot). Saya tunggu je, sambil memberi tuala, air dan meletakkan tong sampah untuk dia muntah.

Selepas diberikan suntikan, diapun nak keluar. Sayapun suruh panggil anaknya. Anaknya rupa-rupanya sepanjang masa itu duduk  diluar (bukan luar bilik, tapi diluar klinik), mungkin tak tahan bau muntah kot. Terkocoh-kocohnya anaknya bawa ibunya sambil menampakkan wajah geli dengan muntah ibunya.

Peristiwa 2


Satu hari anak saya yang berummur 2 tahun lebih, demam sikit tapi still mahu jalan2 naik kereta. Kamipun bawaklah dia bersama abang dan kakaknya. Semasa perjalanan pergi, ok je, tapi semasa perjalanan balik,dia lembik je.

Tiba-tiba, diapun muntah dengan banyaknya.Baunya bukan main lagi. Apa yang isteri saya buat, ialah tadah muntahnya dengan tangan (2 kali dia muntah). Tak cukup dengan tangan, terpaksa ditadah dengan bajunya pula. Habis baju isteri saya.

Kami terpaksa memberhentikan kereta untuk membuang muntah yang ditangan dan memberishkan mulut anak dan memberinya minum air kosong sedikit

Persoalannya : mana satu yang anda pilih?. Peristiwa yang sama, tapi reaksi yang berbeza. Adakah si anak dah kurang kasihnya kepada si ibu?. Atau si ibu memang mengasihi anak? So, skrg nie, Kasih anak kepada ibu versus kasih Ibu kepada anak? Siapa yang menang.

"Ya Allah! Jadikanlah anak-anakku, mereka yang taat dan mengasihi kedua ibubapanya"

No comments: