Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, January 14, 2010

Pendidikan sekolah VS Pendidikan rumah


Seminggu dua nie, minggu persekolahan telah bermula. Saya sebagai seorang ayah, juga tercabar dengan perubahan suasana ini. Lagipun, tahun ini anak sulong saya sudah memasuki alam persekolahan baru iaitu alam persekolahan sekolah rendah.

Alam sekolah rendah, maknanya anak-anak sudah mula memasuki alam pembelajaran secara formal dimana guru akan mengajar mengikut silibus pelajaran dan undang-undang tertentu perlu dipatuhi.

Pelbagai ragam anak-anak dan ibubapa boleh dilihat. Anak saya disekolahkan di sebuah sekolah rendah agama dibandaraya Kuching. Agak jauh juga dari rumah. Tapi, bila memikirkan hanya masa inilah sahaja kita dapat mendisiplinkan anak-anak, maka pengorbanan perlu diberikan.

Kadang-kadang apabila memikirkan sikap atau apa yang ibubapa buat, jika dibandingkan dengan apa yang diajar didalam sekolah, agak berbeza sekali malah kadang-kadang bertentangan.

Sekolah mengajar pelajar supaya menutup aurat dan memakai tudung, tapi ada ibu yang dating tidak memakai tudung malah memakai baju yang ketat menampakkan susuk badan.

Sekolah mengajar pelajar supaya mematuhi peraturan, tapi ada juga si bapa yang semasa menghantar anaknya melanggar lampu merah dan melanggar peraturan lalulintas.

Sekolah mengajar anak-anak supaya  bersabar dan beratur menunggu giliran semasa makan di kantin atau di dewan, tapi ada juga si bapa yang memotong barisan kenderaan untuk memasuki pintu sekolah tanpa segan silu lagi

Sekolah mengajar anak-anak supaya bersopan santun dan tidak meninggikan suara, tapi ada juga pemandu/si bapa yang menjerit kepada pemandu lain dan membunyikan hon kereta menandakan kemarahan semasa kesesakan dihadapan sekolah.


Mungkin apa yang diajar di sekolah dengan apa yang diajar di rumah sungguh berbeza dan bertentangan. Mangsanya ialah anak-anak itu sendiri. Mereka akan terkeliru dan tidak tahu apa yang  patut diikuti. Biasanya, mereka akan mengikut pendidikan di rumah kerana mereka lebih lama berada di rumah daripada di sekolah.

Bagaimana seorang anak akan memakai tudung/menjaga auratnya jika si Ibu tidak memakai tudung dan menutup aurat.Maka jadilah mereka pelajar yang bila keluar dari sekolah je, terus membuka tudungnya tanpa segan silu.

Ibubapa adalah contoh bagi anak-anak. Mereka mengenal ibubapa dahulu sebelum mengenal guru.

Apabila anak-anak memasuki pendidikan sekolah rendah, mereka juga memasuki 7 tahun seterusnya didalam pendidikan Islam iaitu fasa dimana disiplin perlu diperkenalkan. Pada masa inilah solat perlu diajar, puasa perlu diajar dsbnya. Semua ini adalah bentuk-bentuk disiplin yang akan membantu pembentukan peribadi mereka.

TAPI, BERAPA RAMAI IBUBAPA YANG MENYEDARI PERKARA INI?

Ibubapa sanggup menghabiskan duit menghantar anak ke tuisyen, memarahi anak-anak yang lemah pelajarannya, memujuk anaknya supaya belajar dengan pelbagai cara.

Tapi, berapa ramai ibubapa yang sanggup memukul anaknya jika dia belum sembahyang semasa berumur 10 tahun? Mengajar anaknya sembahyang semenjak mereka berumur 7 tahun?Memastikan mereka sudah mampu membaca Al-Quran sejak kecil dan semua ajaran-ajaran Islam yang lain.

Tapi, ramai ibubapa yang sanggup memukul anak jika mereka mendapat kedudukan tercorot, mengherdik anak jika mereka malas dan sebagainya. Semua itu adalah uikuran duniawi tapi ukuran akhirat diabaikan.

INILAH UKURAN KECEMERLANGAN ANAK-ANAK SEKARANG

Kecemerlangan dikira jika pelajarannya bagus, mendapat nombor teratas saban tahun. Siapa lagi yang meletakkannya selain daripada ibubapa itu sendiri. Anak dipuji jika pandai, anak dijanjikan hadiah, jika mendapat tempat pertama.

Tapi, berapa orang yang menjanjikan hadiah jika anak khatan Al-Quran, memuji anak jika anak sudah sembahyang 5 waktu, memberi hadiah jika cukup puasa sebulan Ramadhan.

Tepuk dada, tanyalah Iman

“ Ya Rahman, aku sedar anak-anak adalah saham untukku jika menghadapMu nanti, doa-doa mereka akan menjadi penyejuk jasadku di alam kubur. Maka jadikanlah mereka Qurratu Ain (penyejuk mataku) didunia ini. Amin”   


3 comments:

Nujaimin said...

anak skolah mana ?

mkj243 said...

SK agama datuk abdul kadir hasan

Nujaimin said...

Ko tau kan kita ada Akademi Ikatan Muslimin kat Ipoh ? Meriah kami kat Ipoh dengan kanak-kanak remaja ni.