Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Monday, January 18, 2010

CINTA KURNIAAN ILAHI, cinta yang sejati.Pernah seorang makcik telah pergi berjumpa dengan saya mengadu berkenaan sakit kepalanya. Selepas diperiksa, tiada apa-apa yang serius, mungkin sakit kepala biasa sahaja. Tapi, walaupun begitu, tekanan/stress perlu diselidiki sebagai salah satu sebabnya juga.

Makcik tu pun menceritakan tentang suaminya yang baru meninggal dunia kira-kira sebulan yang lepas. Malah sekarang masih lagi mengadakan kenduri arwah. Perbualan yang ringkas menjadi panjang hampir setengah jam.

Satu demi satu makcik tu menceritakan pengalamannya bersama suami daripada mereka mula berkahwin, sehinggalah saat kematiannya. Saya rasakan macam mendengar flash back seluruh kehidupan mereka suami-isteri.

“ Pakcik seorang yang baik, tak pernah dia nak marah dengan anak-anak. Kalau dia marah sangatpun, dia akan pergi masuk ke bilik atau ke masjid. Tak pernah dia nak marah, apa lagi nak marah di depan orang lain.”

“ Kami kahwin dahulupun atas pilihan keluarga,cinta berputik selepas perkahwinan. Walaupun gajinya kecik, namun segala keperluan keluarga semuanya tertunai, mungkin rezeki berkat kot”

“Kalau makcik balik dari kerja, mesti dia tanya apa yang makcik bawa balik…macam budak kecil je dia walaupun hanya kuih 2-3 keping, mesti dimakannya sampai habis”

“Kalau ada jemputan kahwin atau kenduri, dia mesti akan cuba hadirkan diri. Kalau 2-3 jemputan pada hujung minggu tu, dia akan bahagi-bahagikan saya atau anak-anak untuk pergi setiap satu kenduri kerana menunaikan jemputan daripada orang”

“ Masa dia belum sakitpun, dia selalu minta, kalau dia dah nak meninggal, dia tak mahu menyusahkan keluarga. Dan memang benar, dia meninggal di ICU selepas 2 hari je diserang stroke. Tak sempat makcik nak menjaganya”

“Makcik rasa, sepanjang makcik berkahwin dengan dia, jiwa makcik tenang dan tak resah gelisah kerana makcik tahu dia akan menunaikan tanggungjawabnya dan mendidik keluarganya dengan baik”

Itulah dia cinta sejati, cinta yang dilindungi oleh institusi perkahwinan yang dihalalkan oleh Allah SWT.
Dalam cinta ini, tiada rasa resah gelisah, tiada rasa merajuk dan tiada rasa bersempit dada.

Cinta ini datang daripada Allah SWT. Yang dikurniakan oleh Allah SWT bersama ketenangan jiwa didalam perhubungan. Disana ada bertolak ansur, saling memahami dan sayang menyayangi. Disana ada tanggungjawab, ada kasih sayang, ada anak pengikat cinta ada dan syariah menjaga keharmonian.

“Entahlah doktor, pening saya fikirkan boyfriend saya nie. Sekejap-sekejap merajuk. Kuat cemburu dia nie. Tengok lelaki lain callpun, dia dah tarik muka merajuk. Kalau ajak keluarpun, saya juga yang kena keluar belanja. Lepas tu, asyik tak ada duit je. Entah mana gaji dia pergi tiap-tiap bulan” aduan seorang pesakit ketika dia menerangkan mengapa dia mengidap migraine yang teruk.

Bila orang lain bercouple, diapun teringin nak bercouple-couple juga. Maka, cinta ini bukan dikurniakan oleh Allah.

Ini Bukan cinta yang menenangkan tetapi cinta yang menyesakkan hasil hasutan syaitan.

Mungkin ramai yang pernah mengalami perkara ini. Apabila sesak dengan cinta teman ini, PUTUS, pergi cari cinta dengan teman yang lain pula, dengan harapan cinta baru itu akan membawa ketenangan jiwa.

Tapi, lain yang berlaku, cinta baru rupanya sama dengan cinta yang lama, kedua-duanya sama-sama menyesakkan jiwa, Cuma mungkin tahapnya sahaja berbeza. Tapi, CINTA yang dilindungi oleh institusi perkahwinan, adalah cinta yang diredhai Allah, maka Allahlah yang akan menjaga rasa CINTA itu.

Dan siapalah sebaik-baiknya yang mampu menjaga cinta selain daripada Allah SWT, Yang Maha Penyayang?

Tapi, malang sekali….ramai yang mengejar cinta HASUTAN SYAITAN, bukannya mengejar cinta KURNIAAN TUHAN. Ramai yang bercouple sebelum berkahwin, kononnya ia satu kemestian dizaman sekarang. Namun, cinta hasil hasutan syaitan pasti ramai yang kecundang, sebelum sampai ke gerbang perkahwinan.

Maka lahirlah kes-kes seperti dirogol oleh teman lelaki, mengandung diluar nikah, gambar bogel disebarkan di internet, tekanan perasaan kerana teman merajuk etc. Maka, hasilnya nanti, jadilah generasi yang penuh dengan masalah jiwa dan akhlak yang membimbangkan.

Disini, saya ingin menyeru pembaca, terutamanya pembaca golongan remaja/muda, carilah CINTA KURNIAAN ILAHI, bukannya CINTA HASUTAN SYAITAN. Jika dirasakan sudah sampai seruan untuk mendirikan rumahtangga, rancanglah sebaik-baiknya, janganlah dilambat-lambatkan. InsyaAllah, CINTA KURNIAAN ILAHI  akan menjelma dalam hubungan yang dilindungi ikatan(perkahwinan) yang suci ini. Amin.

“ Ya Rahim, Engkau maha Penyayang, terima kasih kerana mengurniakan CINTA KURNIAAN ILAHI dalam perkahwinanku, kekalkanlah ia, lindungilah ia dalam menempuh dugaan dunia, dan kekalkanlah ia selama-lamanya. Semoga CINTA ini mendapat redha daripadaMu. Amin”

 P/S - Nasyid buat isteri tercinta - "Hasmida Hasan, Engkau melengkapkan hidupku"

No comments: