Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, December 3, 2009

Aku benci rokok 3

Pengalaman 4

Pernah satu ketika seorang pesakit yang berumur dalam lingkungan 30an berjumpa denganku. Dia menghidap darah tinggi dan kencing manis. Memang bau rokok dari mulutnya agak kuat.

Selepas memeriksa tekanan darah dan memberikan sedikit pemeriksaan dan masalah yang dihadapinya,akupun cuba untuk merungkai masalah tabiat merokoknya. Dia sudah merokok agak lama, semenjak sekolah menengah lagi.Pernah cuba berhenti merokok beberapa kali,tetapi menghisap semula selepas sebulan dua.

Alasan yang diberikan kerana ajakan kawan-kawan. Susah untuk berhenti kerana bila berhenti je kawan-kawan ajak balik. Mungkin kerana perokok akan berkawan dengan perokok juga. Jika, mahu berhenti, kena cari kawan yang tidak merokok. Rasanya mereka yang tidak merokok lebih ramai dari yang merokok. 

“Selepas tu ada pernah cuba berhenti tak?”
“ Susahlah doktor, tak ada motivasi dah, berhenti je, kawan-kawan ejek” katanya mengadu nasib.
“ Keluarga camna?”, ada suruh berhenti tak? “,
Ada juga, tapi sikit-sikit je” terangnya.
“ Berapa lama dah kahwin?” kata saya cuba mengumpan.
“ Baru 5 tahun, anak 2, Yang paling kecilpun baru setahun setengah” Diapun terus menceritakan tentang keluarganya dengan panjang lebar. Isterinya tidak bekerja, dia cuba menyara keluarga dan menyayangi mereka sebaik yang mungkin. Dari situ saya mendapat idea.
“ Saya nak cerita sikitlah, pasal COAD”, kata saya sambil melukis graf kaitan Fungsi Paru-Paru dengan tabiat merokok dan pembentukan COAD (biasanya orang panggil asma orang tua). Kamipun sama-sama meneliti graf yang saya buat.
“ Cuba awak bayangkan awak terkena COAD, pada umur 50 tahun, anak yang paling kecil sekarang baru berumur 16 tahun dan tak dapat bekerja? Awak rasa apa akan berlaku pada anak awak? Masa itu awak perlu selalu ulang alik hospital, mengambil ubat dan susah untuk bekerja..”Dia nampak macam terkejut. Dia tak pernah terfikir sejauh itu.
Cuba awak bayangkan, bagaimana isteri awak nak menyara mereka?. Bagaimana pelajaran anak-anak terjejas, bagaimana mereka akan terjebak dalam perkara yang tidak baik?. Adakah isteri akan dapat menyara awak juga?” ternampak sedikit rasa kerisauan di mukanya.
“ Adakah kerana rokok, awak sanggup mengambil risiko perkara ini akan terjadi? Bagaimana nasib anak-anak jika benar ia berlaku pada awak? Mana nak perolehi wang untuk menyara mereka? “kata saya memulakan bicara.
“ Itupun jika ia berlaku umur awak 50 an, Tetapi bagi perokok, risiko terkena stroke menjadi double berbanding dengan orang yang tidak merokok. Bayangkan awak terkena stroke pada minggu ini, bagaimana nasib keluarga awak? Bagaimana isteri akan menerimanya. ? Siapa yang akan menjaga mereka?  Yang paling utama, sanggupkah awak membebankan lagi keluarga kerana mereka sekarang perlu menjaga awak” masa nie matannya sudah mula merah bergenangkan air.
“ Apabila awak merokok, sebenarnya awak adalah time bomb!!! Ditambah dengan darah tinggi, risikonya memang meningkat tinggi. Bila-bila masa sahaja awak boleh terkena stroke dan cuba fikirkan kesannya kepada orang yang awak sayangi. Cuba fikirkan beban yang terpaksa mereka tanggung menjaga awak jika ia berlaku” kata  saya menambah lagi.
“ Kalau awak kena stroke terus meninggal, mungkin ok lagi, tak menyusahkan keluarga, tapi kalau awak kena stroke dan tak boleh bergerak, bagaimana isteri awak nak menguruskan makan minum, berak kencing awak?” kata saya menambahkan ‘perisa’
“ Kalau awak nak merokok, nak memulakan menyalakan sebatang rokok tu, cuba awak fikirkan keluarga awak, anak-anak awak. Jadikan mereka sebagai motivasi. “
“ Apabila kawan-kawan mengajak merokok, tanya mereka adakah mereka sayangkan keluarga mereka? “ kata saya mengakhiri bicara saya.

Saya tengok, matanya sudah mula merah. Dia tidak terfikir sejauh itu dan seserius itu akan perbuatannya yang ‘kecil’. Sebelum keluar dari bilik konsultasi, dia mengucapkan terima kasih atas ‘leteran berapi’ saya itu. Saya berdoa, semoga dia berjaya berhenti merokok dan mengubah nasib hidupnya.

Apabila kita bercakap tentang perokok, sudut pandangan mereka berbeza. Ada yang mementingkan kesihatan, ada yang jenis ‘family man’ (mengutamakan keluarga), ada yang jenis beragama dan ada yang jenis suka disukai orang ramai

Mengenali pesakit dan melihat kepada apa yang mereka sayangi, kadang-kadang boleh menyentuh perasaan mereka dan mereka akan berterima kasih kepada kita kerana melihat isu rokok nie pada pandangan yang sama dengan mereka dan bukannya dari sudut kesihatan sahaja.. (seperti sudut agama dalam entri sebelum ini)

Begitu juga, apabila kita menasihati kawan-kawan kita, kita perlu menyentuh isu yang mereka sayangi samada keluarga, harta, agama dan sebagainya. Jarang perokok yang mengambil berat tentang kesihatan mereka sendiri, kerana mereka telah mengetahui rokok boleh merosakkan kesihatan.

Jadi kempen anti merokok yang memfokus kesan rokok kepada kesihatan semata-mata adalah satu kempen yang tidak lengkap dan tidak menyentuh peribadi perokok(seperti gambar kesan rokok di kotak rokok). Tetapi, kempen yang juga menyentuh kesan kepada orang disekitarnya(keluarga) dan agama adalah lebih efektif. (seperti iklan video pada entri aku benci rokok 1 dan yang ditonton dibawah entri ini, begitu menyentuh hati-betulkan?))

Tetapi, kebanyakan kempen anti merokok, tidak berani menyentuh isu rokok itu haram. Sayapun tak tahu kenapa. Kenapa tidak disentuh isu rokok dari sudut pandangan agama?  Malah mungkin ada ustaz-ustaz yang tidak tahu hukum merokok itu sudah haram. Maka, kita yang membaca inilah yang perlu menyebarkannya kepada orang-orang islam yang lain.    

Tetapi, apabila kita menyentuh isu merokok dikalangan pelajar sekolah ataupun remaja, maka cara untuk menyedarkan mereka menjadi sukar. Dari sudut kesihatan, mereka sihat sahaja, dari sudut keluarga, mereka belum ada keluarga yang perlu ditanggung, dari sudut kewangan, mereka belum memahami erti duit kerana diberikan duit oleh ibubapa, dari sudut masyarakat, masyarakat mereka kecil disekolah atau kampong sahaja, dari segi agama…entahlah no komen.

Pengalaman 5

Teringat aku satu ketika seorang pelajar datang berjumpaku. Datangnya seorang je. Pelik juga, biasanya pelajar dihantar oleh orang tuanya….

->->-> bersambung di entri aku benci rokok 4


No comments: