Orang kata, "We will see the worse/good in people during their sickness". Sebagai seorang doktor, banyak pengajaran boleh diperolehi semasa merawat pesakit. Semoga, pengalaman yang dikongsikan, mengubah persepsi kita dan peribadi kita menjadi Hamba yang bertakwa.

Anda dibenarkan untuk mengkopi entri di blog ini, tetapi rujukan hendaklah dibuat kepada penulis dan URL blog diletakkan supaya pembaca mendapat manfaat daripada entri blog yg akan datang. Sebelum itu, niatkan apa yg dilakukan hanya kerana Allah, Tuhan semesta Alam.

Sudi-sudilah jadi followers, untuk mengutip ilmu dari entri akan datang:

Thursday, July 8, 2010

Fokus dan Istiqamah. – pesanan buat ikhwahku.

Semasa keletihan balik dari tempat kerja, aku kadang-kadang membeli coklat untuk anak-anak. Melihat telatah mereka makan coklat yang dibeli semasa dalam perjalanan balik dari tempat kerja, itulah menjadi pengubat penat dan letih di tempat kerja.
            Biasanya mesti yang si kecil yang pertama kali menyambutku di muka pintu diikuti oleh kakak dan abangnya. Sebaik sahaja pintu rumah dibuka, mesti kakiku yang dulu dipeluknya sambil melihat beg plastik yang dibawaku.
“Ammar mauk coklat banyak-banyakkkkkk….” Katanya sambil mendepangkan tangan.(mauk : mahu)
“ Abangpun mauk juak” kata abangnya tak mahu mengalah. Akhirnya berlakulah adegan berebut-rebut bungkusan coklat yang kubeli. Suasana yang aman pada mulanya menjadi riuh dan rendah dengan tangisan.
            Bungkusan coklat yang ditarik oleh keduanya akhirnya terkoyak dan berteraburlah coklat diatas lantai. Aku hanya mendiamkan diri. Kemarahan ditambah dengan keletihan cuba dibendung daripada terus meletup menjadi gunung berapi.
            Akhirnya, ketiga-tiganya mengutip coklat yang jatuh dan sama-sama makan sambil masing-masing duduk terdiam selepas dimarahi.

Fatamorgana angka

Sudah menjadi tabiat manusia sukakakan kepada yang banyak. Semua orang mahukan yang banyak. Banyak duit, banyak handphone, banyak makan, banyak rumah dan banyak segala-galanya. Ada juga yang berebut perkara yang baik seperti banyak ilmu, banyak ijazah, banyak masa dan segala-galanya.

ãNä39ygø9r& ãèO%s3­G9$# ÇÊÈ  
1. kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat Dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), -

Kebanyakan manusia memang mahukan yang banyak. Sebab itulah manusia berlumba-lumba mendapatkan yang banyak. Dengan mendapat yang banyak daripada orang lain, maka disana lahir rasa kepuasan.  Dengan adanya kepuasan, ia mendatangkan rasa seronok dan gembira.

Namun begitu, rasa kepuasan juga melahirkan kesan negatif kepada akal. Kerana kepuasan menjadikan akal lemah dan tidak berhati-hati. Ini menyebabkan manusia melakukan tindakan tanpa berfikir panjang dan usul periksa. Contohnya, seorang yang mempunyai wang yang banyak, pasti membelanjakannya tanpa usul periksa dan tanpa berfikir panjang. Maka jadilah mereka mangsa kespontanan, iaitu melakukan sesuatu secara spontan dan automatik tanpa berfikir panjang. Apabila rakan minta belanja je, terus dibelanjanya kerana ditakuti dituduh kedekut, kalau anak-anak mahukan mainan yang mahal, terus dibelinya dalam usaha untuk ‘membeli’ kasih sayang anak. Akhirnya, mereka bukannya menjadi bebas, tetapi dibelenggu untuk memenuhi  kehendak orang disekelilingnya.

Lawan kepada sifat banyak ini ialah rasa kekurangan. Rasa kekurangan ini disulami oleh merasakan diri tidak cukup. Contohnya, mereka yang tidak cukup wang, pasti berhati-hati membelanjakan wangnya, membuat perancangan yang teliti siap dengan belanjawan harian, membeli hanya barang yang perlu sahaja dan sebagainya.  Mereka akan menjadi orang yang teliti dan berhati-hati dalam setiap langkah kehidupannya.

Saudara seperjuanganku, pendukung dakwah, dimana sahaja kamu berada, 

Sebagaimana orang biasa, terpesona dengan banyak, daie juga tak terkecuali. Ini memberikan peluang kepada syaitan untuk menyelinap ke dalam hati pendakwah yang ikhlas dijalan dakwah

Kita berbangga dengan jumlah mad’u yang banyak,
Kita berbangga dengan jumlah pengikut yang banyak,
Kita berbangga dengan jumlah ahli yang banyak,

Setiap yang baru datang di ajaki,
Setiap yang tak kenal dengan cepat dikenali,
Setiap yang menyendiri, dengan cepat dirapati, 

Terpinar dengan jumlah dan mahukan yang banyak, kekadang kita lupa kepada dua prinsip asas tarbiyah kita, iaitu pemilihan yang teliti dan proses pentarbiyahan yang berterusan sesuai dengan kekuatan tenaga untuk mentarbiyah.

Akhirnya, proses pemilihan menjadi porak peranda,
Proses pentarbiyahan tidak mampu mengisi kekosongan jiwa,
Daie menjadi letih, walaupun bangga dengan jumlah yang melata, 
Halaqah menjadi hambar, seumpama mengetuk tong kosong sahaja,
Jiwa-jiwa yang ingin ditarbiyah, tidak dapat diisi dengan sebaiknya……

Pertarungan sebenar :
“Oleh itu.. pertarungan kita sebenarnya adalah pertarungan tarbiyyah. Ia akan kuat dan mantap bila tarbiyyah dimantapkan dan murabbi menjalankan kerjanya dengan ‘smart’. Ia akan malap bila tarbiyyah lumpuh atau hanya dibuat secara melepas batuk di tangga” – petikan dari Al-Munthalaq, bab akhir.

Berebutkan mad’u, menjadi matlamat utama,
Ikut Ana!, ikut Ana!, mereka itu tak betul belaka,
Kebaikan mereka disembunyikan, kelemahan mereka dicanang merata,
Motto Ukhuwah-Asas dakwah kita, dibuang ke tepi tanpa rasa terseksa,

Maka jadilah kita mangsa ‘kespontanan’.

Kebimbangan :
Syed Qutb pernah berkata kepada ikhwah Sudan ketika umat Islam yang melakukan demonstrasi memenuhi jalan-jalan di bandarnya :
“Janganlah sambutan orang ramai itu menyibukkan kamu dari menyusun barisan dalaman dan menyediakan para pejuang yang mampu menghadapi segala kesukaran dan akan dapat bertahan lama.” - petikan dari Al-Munthalaq, bab akhir.

Kekuatan dilihat dengan jumlah halaqah yang ada,
Kekuatan dilihat dengan betapa ‘famousnya’ kita di media,
Kita berbangga dengan angka, yang hanya fatamorgana,
Kita lupa dengan janji kita, pada Yang Maha Esa,
Betapa palsunya pandangan kita, terhadap kekuatan sebenar,
Betapa seronoknya syaitan dan iblis melihat kita.

Kegagalan dan Kekuatan Dakwah :
Penilaian terhadap kegagalan dan kejayaan dakwah pada waktu-waktu tertentu tidak
bergantung kepada kiraan berapa ramai yang mampu dipindahkan dari lembah tanpa ikatan kepada menyertai barisan dakwah. Ini kerana dakwah Islam apabila telah menjadi sebab terhidayahnya ribuan pemuda dan terpeliharanya mereka dari kejahatan dan kesesatan -meskipun mereka tidak menyertai barisan dakwah kerana apa alasan pun- maka ini adalah suatu yang sangat besar bagi Islam.- petikan dari Al-Munthalaq, bab akhir.

Ikhwahku!
Sinsingkan lenganmu,mantapkan pandanganmu, kukuhkan kakimu,
Perjuangan ini bukannya perjuangan angka, tapi perjuangan mendidik jiwa,
Janganlah ragu, janganlah terlalai, janganlah menyimpang dalam langkahmu,
Kerana ini jalan PesuruhNya, Ini jalan Sahabiah, ini jugalah jalan KITA,

“FOKUS DAN ISTIQAMAHLAH Hingga ke hembusan nafas terakhir kita.”
Tiada Usaha Yang Sia-sia, Cuma Kejayaan Yang Lewat tiba.
Yakinlah janji dan syurga Allah, kerana ia pasti menanti di hujung perjalanan kita.

"Ya Allah, tetapkanlah langkah-langkah kami, mantapkanlah hati-hati kami, 
Janganlah engkau simpangkan hati kami dari jalan yang dilalui RasulMu ini, 
Kerana kami telah merasai nikmat kesusahan, mehnah dan ukhuwah ini, 
Kurniakan kami kejayaan  Islam atau kami syahid meniti jalanMu ini"

Rujukan : Al- Munthalaq, Bab akhir. - bacalah bab ini, untuk menambahkan kefahaman kita.

Nasyid in hanya untuk pejuang, mengalir air mataku mendengarnya....

No comments: